Το   ποσό των 50.000 ευρώ  ζητάει ως επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων και μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου “Νίκου Καζαντζάκη”, Ρούσσος Εμμ. Κυπριωτάκης, ως απαραίτητο για την επιβίωση του μουσείου που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο στοχαστή και βρίσκεται

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στο χωριό Βαρβάροι (Μυρτιά) Ηρακλείου, αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο σημείο αναφοράς για το μεγάλο Κρητικό συγγραφέα. Ιδρύθηκε στον τόπο καταγωγής του με δωρεά και μετέπειτα φροντίδα του Γιώργου Ανεμογιάννη, κορυφαίας μορφής της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου και εγκαινιάστηκε από την Μελίνα Μερκούρη στις 27 Ιουνίου 1983. Στα 27 χρόνια λειτουργίας του, εμπλουτίστηκε με σπουδαία τεκμήρια μουσειακού αλλά και ερευνητικού ενδιαφέροντος: ενθυμήματα και ντοκουμέντα, χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα, αλλά και πλήθος επιστολών και θεατρικού υλικού. Αποτελεί έτσι ένα πρότυπο «προσωπικό» μουσείο στην Ελλάδα, με μοναδικές σε σπουδαιότητα και έκταση συλλογές που παρέχουν τεκμηριωμένη πληροφόρηση για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Σύμφωνα ανακοίνωση του κ. Κυπριωτάκη, “τα τελευταία χρόνια κινηθήκαμε με σχεδιασμό και όραμα στον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή της λειτουργίας του στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες των επισκεπτών αλλά και των μελετητών του συγγραφέα. Το φιλόδοξο σχέδιο υλοποιήθηκε με βάση την αξιοποίηση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το νέο, ουσιαστικά, μουσείο μέσα στο υπέροχο κρητικό τοπίο της περιοχής, με όχημα την πλούσια πνευματική παρακαταθήκη του μεγάλου συγγραφέα, με νέα δυναμική, σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και αισθητική αναβάθμιση των υποδομών του υποδέχεται πλέον το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον συγγραφέα με όρους που επιβάλλει το μέγεθος του ονόματός του. Το πολύπτυχο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του, το καθιστά ένα σημαντικό «κύτταρο» πολιτισμού για την Κρήτη και τους επισκέπτες της, αποτελεί όμως και επένδυση σε μια λογική εναλλακτικής, ήπιας μορφής ανάπτυξης της περιφέρειας βασισμένης στο Πολιτισμό και στο Περιβάλλον.”