Για απελπιστική κατάσταση, κατά την οποία χιλιάδες επισκέπτες στριμώχνονται για να προλάβουν να διασχίσουν τις αίθουσες των μουσείων μέχρι τις 3 το μεσημέρι, κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι ‘Ελληνες αρχαιολόγοι.

«Σε πολλά μουσεία οι τουρίστες βρίσκονται μπροστά σε κλειστές αίθουσες, ενώ έχουν πληρώσει το σύνολο του εισιτηρίου. Η εικόνα εγκατάλειψης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, που δεν τιμά το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, είναι ευθέως ανάλογη της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης που έχει επιβληθεί στον πολιτισμό”.

Ο τομέας του πολιτισμού για ολόκληρο το 2011 δεν έχει πάρει και δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα διατεθεί το ποσό των 12 εκατ. ευρώ για όλες τις υπηρεσίες και τα μουσεία σε όλη τη χώρα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Και καταλήγει: «Οι αρχαιολόγοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των δημόσιων μουσείων και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προσπαθούν μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες να κρατήσουν ανοιχτές τις πόρτες των μουσείων, να διατηρήσουν ζωντανή τη σχέση του κοινωνικού συνόλου με την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορική μνήμη».