Ως αρχαιοκάπηλος συνελήφθη στο Ισραήλ ο Αμερικανός ειδικός στις ξεναγήσεις προσκυνητών στους Αγίους Τόπους John Lund, στου οποίου την κατοχή βρέθηκαν εκατό αρχαία νομίσματα, πήλινοι λύχνοι αλλά και επιταγές αξίας 20.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές ο Lund είχε ήδη παραβιάσει το νόμο περνώντας μαζί με ομάδα προσκυνητών που ξεναγούσε στο Ισραήλ φορτωμένος με αρχαιότητες. Τα αρχαία αντικείμενα είχαν εισέλθει στην κατοχή του στην Ιορδανία και την Παλαιστίνη, όπου υπάγεται η Βηθλεέμ, σταθμός του προσκυνήματος. Ο «θησαυρός» του όμως έγινε αντιληπτός σε έφοδο εκπροσώπων της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ στο ξενοδοχείο του. Στην απολογία του ο Lund, που για πάνω από 30 χρόνια ξεναγεί προσκυνητές, ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι παρέβαινε τον νόμο. Δικαιολόγησε μάλιστα την πράξη του ως προσπάθεια προμήθειας των προσκυνητών της ομάδας του με αναμνηστικά, κατόπιν δικής τους επιθυμίας. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι βοήθησε στην απόκτηση από έναν από τους προσκυνητές αργυρού σέκελ της Τύρου, το οποίο είναι γνωστό ως «νόμισμα του Ιούδα», αξίας 2.000 δολαρίων. Δήλωσε τέλος ότι τα νομίσματα που κατείχε αποτελούσαν υλικό για μελλοντικό βιβλίο του με θέμα τα αρχαία νομίσματα με χριστιανικό ενδιαφέρον. Όσο για τα επιπλέον χρηματικά ποσά που βρέθηκαν σε επιταγές στην κατοχή του, ισχυρίστηκε ότι προέρχονταν από ανταλλαγή συναλλάγματος μεταξύ του ίδιου και των μελών της ομάδας του ενώ ένα τμήμα τους του είχε δοθεί για την αγορά αναμνηστικών που δεν είχαν αρχαιολογική αξία.

Ο Lund, που είναι συνταξιούχος καθηγητής Πανεπιστημίου, συγγραφέας και Μορμόνος στο θρήσκευμα, αφέθηκε τελικά ελεύθερος υπό παρακολούθηση. Για την ιστορία, στα τριάντα χρόνια της καριέρας του, έχει ξεναγήσει στους Αγίους Τόπους πάνω από 4.000 άτομα.