Ένα κτίριο με διαστάσεις ανακτόρου, παρόμοιου με εκείνα που έχουν αποκαλυφθεί στις Μυκήνες, την Πύλο και την Τίρυνθα, εντοπίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Ιθάκη, στη διάρκεια ανασκαφής στην περιοχή της Εξωγής, που πραγματοποιούν οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λ. Κοντορλή και Θαν. Παπαδόπουλος.

Η ανασκαφή συνεχίζεται και φέτος και καινούρια ευρήματα έρχονται στο φως. Κατά τη διάρκεια εργασιών περίφραξης του χώρου από συνεργείο του Δήμου και της Εφορίας Αρχαιοτήτων εντοπίστηκε τμήμα τείχους που διασχίζει κάθετα τον χωματόδρομο ο οποίος οδηγεί στην περιοχή. Οι πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων χρονολογούν το εύρημα στη μυκηναϊκή εποχή με εμφανή στοιχεία μεταγενέστερων περιόδων. Η συνέχεια της αρχαιολογικής έρευνας θα δείξει αν το τείχος που βρέθηκε είναι τμήμα του τείχους που περικλείει την ακρόπολη του ανακτόρου.

Να σημειωθεί ότι στους αρχαιολόγους έχει παραχωρηθεί αίθουσα του Πολύκεντρου του Δήμου Ιθάκης, στο Σταυρό, όπου συγκεντρώνονται και συγκολλούνται τα αποθηκευμένα ευρήματα.