Το Qasr Libya είναι μια βυζαντινή πόλη του 6ου αι. στη Β. Λιβύη. Διάσημη για δύο παλαιοχριστιανικούς ναούς με περίφημα ψηφιδωτά, η θέση περιλαμβάνει και μουσείο όπου τα πολύτιμα ευρήματα στεγάζονται από το 1950, οπότε και ανασκάφηκε ο χώρος.

Πρόκειται για μια από τις πολλές επαπειλούμενες λόγω των συγκρούσεων θέσεις, που όμως δεν έχει αφεθεί στην τύχη της. Με το ξέσπασμα των πολιτικών συγκρούσεων σε Αίγυπτο και Τυνησία, και με την επίγνωση ότι η Λιβύη θα ακολουθούσε, οι φύλακες της θέσης παρέμειναν στα πόστα τους. Όμως και οι εξεγερμένοι Λίβυοι φαίνεται ότι μεριμνούν για την προστασία της θέσης καθώς, τουλάχιστον μέχρι τις 25 Απριλίου, στρατιώτες του επαναστατικού στρατού εφοδιασμένοι με αντιαεροπορικά όπλα προφύλασσαν τις πύλες της θέσης καθώς και το κλειστό μουσείο.

Δεδομένης της ελλιπούς πληροφόρησης που παρατηρείται σε σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά της Λιβύης, η πληροφορία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Είναι όμως γεγονός ότι, σε μια καθημερινά μεταβλητή πραγματικότητα, η κατάσταση των αρχαιοτήτων στη χώρα θα αποκαλυφθεί μόνο μετά τη λήξη των συγκρούσεων.

Πηγή: Reuters, 25/04/11
Ζ.Ξ.