Στην ΙΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Βόλου στράφηκε ο Συνήγορος του Πολίτη, ζητώντας εξηγήσεις μετά από διαμαρτυρίες μηχανικών της περιοχής του Νομού Μαγνησίας για καθυστερήσεις της υπηρεσίας στη χορήγηση εγκρίσεων, στα πλαίσιο έκδοσης οικοδομικών αδειών. Τις επώνυμες καταγγελίες των μηχανικών είχε προηγουμένως αποστείλει στον φορέα με σχετικό έγγραφό του, το ΤΕΕ Μαγνησίας.

Σύμφωνα με την έγγραφη καταγγελία μηχανικών του ΤΕΕ Μαγνησίας, υπήρξε από την ΕΠΚΑ καθυστέρηση έκδοσης έγκρισης εργασιών σε αρκετές περιπτώσεις, σε μία από τις οποίες, σε οικόπεδο του Βόλου, η ίδια είχε χορηγήσει αντίστοιχες εγκρίσεις για το όμορο οικόπεδο ίδιας ιδιοκτησίας. Επιπλέον, η ΕΠΚΑ κατηγορείται για προχρονολόγηση εγγράφων, καθώς σε ερώτημα μηχανικού στις 18 Ιουνίου 2010, για ανέγερση καταστήματος, ο μηχανικός παρέλαβε την απάντηση στις 12 Οκτωβρίου 2010 σε έγγραφο με ημερομηνία 1 Ιουλίου 2010. Στην καταγγελία περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι ανεξαρτήτως της διαβάθμισης του προστατευτικού καθεστώτος μίας περιοχής (κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι, χώροι ελεγχόμενοι αυτό την αρχαιολογική υπηρεσία λόγω του αρχαιολογικού ενδιαφέροντός τους και χώροι που γειτνιάζουν με αρχαιολογικούς), κατά το αρχικό στάδιο κατάθεσης του φακέλου για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, ζητείται από την ΕΠΚΑ η υποβολή των σχεδίων της αρχιτεκτονικής μελέτης, τα οποία στη συνέχεια ελέγχονται από υπαλλήλους χωρίς πτυχίο μηχανικού.

Κατόπιν αυτών, ο Συνήγορος του Πολίτη, ζητά από την ΙΓ ΕΠΚΑ να ενημερώσει : α) τους λόγους των φερόμενων ως καθυστερήσεων, από πλευράς της Υπηρεσίας , της χορήγησης των αιτούμενων εγκρίσεων, β) τους λόγους για τους οποίους η Εφορεία φέρεται ότι ζητεί εξ αρχής την κατάθεση συνολικής μελέτης με πλήρη σειρά σχεδίων και ανεξαρτήτως της διαβάθμισης του προστατευτικού καθεστώτος μίας περιοχής που εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, γ) την τυχόν στελέχωση της Εφορείας με μηχανικό ή την τυχόν πρόβλεψη σχετικής τοιαύτης ειδικότητας στο οργανόγραμμα της υπηρεσίας , δ) τις απόψεις της σχετικά με τη φερόμενη ως προχρονολόγηση των εγγράφων της Εφορείας και τέλος, ε) το νόμιμο έρεισμα της χορήγησης εκ μέρους της υπηρεσίας, έγκρισης για έκδοση οικοδομικής αδείας με χρονικό περιορισμό αξιοποίησης της έγκρισης αυτής εντός έτους από τη χορήγησή της. Η ενημέρωση ζητείται εγγράφως και εντός μηνός από τη λήψη του εγγράφου.