Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, το οποίο σημείωσε ρεκόρ επισκεψιμότητας στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, συγκεντρώνοντας συνολικά 27.700 επισκέπτες.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, κυριολεκτικά από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, έχουν εντάξει, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, το Μουσείο στους δημοφιλείς επισκέψιμους χώρους της περιοχής. Ενήλικες αλλά και παιδιά, σπεύδουν να γνωρίσουν από κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται τόσο στην παλιά, όσο και στη νέα πτέρυγα, συμμετέχοντας παράλληλα στις ποικίλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται. Το ενδιαφέρον του κοινού προσήλκυσε, εξάλλου, και η μικρή Φεραία, η οποία υποδέχτηκε τη Μύρτιδα στο Βόλο και ήταν το κεντρικό πρόσωπο της έκθεσης αλλά και του εκπαιδευτικού προγράμματος που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο Μουσείο, με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Η εντυπωσιακή αύξηση των επισκεπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου στη διάρκεια του 2011 και ο συνολικός αριθμός των 27.700 επισκεπτών, αποτελούν ρεκόρ, με δεδομένο το γεγονός ότι το 2009, που θεωρήθηκε η καλύτερη χρονιά, επισκέφτηκαν 26.100 άτομα το Μουσείο, ενώ το 2010, ο αντίστοιχος αριθμός των επισκεπτών ανήλθε σε 20.000. Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο γεγονός, ο κ. Χαράλαμπος Ιντζεσίλογλου, προϊστάμενος τμήματος Μουσείων της ΙΓ′ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αναφέρει ότι «οφείλεται εν μέρει στην έλευση των κρουαζιερόπλοιων, στα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο Μουσείο, αλλά και στην ίδια την έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων. Το Μουσείο του Βόλου, προσθέτει ο ίδιος, θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα Μουσεία της Ελλάδος και γι’ αυτό τον λόγο όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να το επισκεφθούν».

Οι εθνικότητες των επισκεπτών ποικίλουν και εκτείνονται γεωγραφικά από την Αγγλία και την Γερμανία, έως την Αμερική, την μακρινή Κίνα αλλά και την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, την Ιαπωνία. Οι επισκέπτες προσέρχονται κατά ομάδες, αλλά και μεμονωμένα, καταγράφοντας με πολύ κολακευτικά σχόλια τις εντυπώσεις τους, στο βιβλίο των επισκεπτών. «Τους εντυπωσιάζουν εξίσου, θα έλεγα, η παλιά και η νέα πτέρυγα, στην οποία είναι διαφορετική η σύλληψη σε σχέση με την παλιότερη και έχω την εντύπωση ότι αρέσει στον κόσμο να κινείται μέσα στο περιβάλλον του Μουσείου και των εκθεμάτων» υπογραμμίζει ο κ. Ιντζεσίλογλου.

Παράλληλα, είναι σημαντικό το γεγονός ότι πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες περιοδικές εκθέσεις, καθώς και εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται στην πράξη το βασικό ζητούμενο, δηλαδή το άνοιγμα του Μουσείου στην τοπική κοινωνία, αλλά και ευρύτερα.

Σύστημα αυτόματης ξενάγησης

Το σύστημα αυτόματης ξενάγησης στην ελληνική και στην αγγλική που εγκαταστάθηκε στη νέα πτέρυγα, αλλά κυρίως το πρωτοποριακό πρόγραμμα εικονικής περιήγησης «iMuse» που εκπονήθηκε για την παλαιά πτέρυγα στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και προσφέρεται δωρεάν στους επισκέπτες του Μουσείου του Βόλου, είναι ένα ακόμη ατού στην λειτουργία του. Σύμφωνα μάλιστα με την άποψη που διατυπώνουν αρκετοί επισκέπτες, καθίσταται ακόμη πιο συναρπαστική η γνωριμία με τα εκθέματα και τον χώρο.

Στους στόχους και τις προθέσεις των ιθυνόντων είναι, ωστόσο, η διεύρυνση των πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του κοινού. Όπως αναφέρει μάλιστα στο σημείο αυτό η προϊσταμένη της ΙΓ′ ΕΠΚΑ κ. Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου «οργανώνεται μια γενικότερη, πανελλήνια προσπάθεια να αναδιοργανωθούν οι υπηρεσίες που παρέχονται στους επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η προϊσταμένη της ΙΓ′ ΕΠΚΑ, θα εγκατασταθούν άμεσα αυτόματοι πωλητές νερού και αναψυκτικών στο Μουσείο, θα οργανωθεί το πωλητήριο και θα εμπλουτιστεί με καινούργια πωλητέα είδη, τα οποία θα αναθερμάνουν το ενδιαφέρον του κοινού».

Παράλληλα, διοργανώνεται απτική διαδρομή στο Μουσείο για την εξυπηρέτηση των ατόμων με μειωμένη όραση. Πέρα από την ακουστική ξενάγηση και τους οδηγούς με το σύστημα μπράιγ που εντάσσονται στην γενικότερη φιλοσοφία δράσης του Μουσείου, θα προστεθούν και νέες πρωτοβουλίες, προκειμένου να καταστεί δυνατή η περιήγηση και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. «Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν ορισμένα αντικείμενα ή αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων που εκτίθενται στο Μουσείο, προκειμένου να έχουν απτή εικόνα και αίσθηση των εκθεμάτων» εξηγεί η προϊσταμένη της ΙΓ′ Εφορείας.

Όπως επισημαίνει παράλληλα η ίδια «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, διότι το Μουσείο αποτελεί έναν πολύ αγαπητό προορισμό για όλους τους επισκέπτες, είτε για οργανωμένες ομάδες, είτε για φιλοξενούμενους, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μας στο πλαίσιο προγραμμάτων, είτε από τον Δήμο, είτε από φορείς, είτε από σχολεία».

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί μαθητές σχολείων της περιοχής μας συμμετέχουν ενεργά στα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο Μουσείο, προσεγγίζοντας μέσω της βιωματικής οδού την ιστορία, τα γεγονότα και τις εποχές. Η μεγάλη προσέλευση μαθητών, σε συνάρτηση με τα κρουαζιερόπλοια που προσεγγίζουν το λιμάνι του Βόλου, είναι καθοριστικής σημασίας παράγοντες σε σχέση με τα προαναφερθέντα. «Η άριστη συνεργασία που έχουμε με τον Δήμο Βόλου και τα κέντρα πληροφόρησης του Δήμου, είναι πολύ σημαντική για την αύξηση της επισκεψιμότητας του Μουσείου, το οποίο είναι πλέον αγαπημένος προορισμός για πολλούς ανθρώπους» καταλήγει η κ. Ιντζεσίλογλου.

Στο μεταξύ προγραμματίζονται νέες εκθέσεις, μεταξύ των οποίων κατέχει εξέχουσα θέση η περιοδική έκθεση για τα πενηντάχρονα του Αστερίξ και, όπως εκτιμάται, θα διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού για τον χώρο και τα εκθέματα του Μουσείου.