Διεθνές συνέδριο με θέμα «Αρχαία Αιγυπτιακή Επιστήμη και Μεταφυσική: η πεμπτουσία των Θρησκευτικών Αλληγοριών και οι Ρίζες της Επιστημονικής Σκέψης» πραγματοποιείται την Παρασκευή, 6 Μαΐου, στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, υπό την αιγίδα του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.

Στόχος του συνεδρίου, είναι να ιχνηλατήσει και να αξιολογήσει την αρχαία αιγυπτιακή κοσμοθεωρία και θρησκεία, καθώς και τις προεπιστημονικές απόπειρες των αρχαίων Αιγυπτίων να κατανοήσουν τόσο τον κόσμο που τους περιέβαλλε, όσο και την ίδια τους την ύπαρξη. Στα πλαίσια αυτά θα συζητηθούν θέματα όπως είναι το μεταφυσικό υπόβαθρο της αρχαίας αιγυπτιακής θρησκείας στην αρχαία αιγυπτιακή αστρονομία, τα μαθηματικά και την ιατρική. Επιπλέον θα αναλυθεί η διαδραστικότητα Θρησκείας και Επιστήμης, όπως αυτή αποτυπώνεται στη σκέψη του ιερατείου και των φιλοσόφων. Έτσι, υιοθετώντας ένα διεπιστημονικό πρίσμα, το συνέδριο φιλοδοξεί να θεωρήσει αυτή την πολυδιάστατη θεματική μέσα από τις αρχές της αιγυπτιολογίας, της αρχαιοαστρονομίας, της αρχαιολογίας, της ιστορίας και της ανθρωπολογίας. Την επιστημονική επιμέλεια του συνεδρίου έχει η αιγυπτιολόγος δρ. Αμάντα-Αλίκη Μαραβέλια, επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Αιγυπτιολογικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Το συνέδριο έιναι ανοικτό για το κοινό.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Πατριαρχείου, το συνέδριο αυτό αποτελεί ακόμα μια έμπρακτη μαρτυρία της επιθυμίας του Πατριάρχη να φιλοξενεί στους χώρους της ιστορικής Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης επιστημονικές συναντήσεις που έχουν σκοπό να εμβαθύνουν και να διευρύνουν τη γνώση του πολιτισμού που διαχρονικά καλλιεργήθηκε στη γη του Νείλου, αποκτώντας στη συνέχεια διαστάσεις οικουμενικές.

Σύνταξη, με πληροφορίες από Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, 05/05/11

Ζ.Ξ.