Ένα ρωμαϊκό πλοίο ηλικίας 2.000 ετών ήρθε στο φως σε μια πεδιάδα κοντά στην αρχαία πόλη Όστια της Ρώμης, στη διάρκεια εργασιών επισκευής μια γέφυρας που συνδέει τη σύγχρονη Όστια με το Φιουμιτσίνο.
Το ξύλινο σκάφος βρίσκεται σε βάθος 4 μέτρων, έχει μήκος 11 μέτρα και είναι το μεγαλύτερο που έχει ανασκαφεί ποτέ κοντά στα ερείπια της αρχαίας Όστια, ενός λιμανιού κοντά στις εκβολές του Τίβερη που συναγωνιζόταν σε πλούτο την Πομπηία.
Μέχρι στιγμής, μόνο η δεξιά πλευρά του πλοίου είναι ορατή, ενώ έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τμήματα των σκοινιών που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι ναύτες. Ένα πυκνό στρώμα λάσπης έχει ουσιαστικά σφραγίσει το πλοίο, διατηρώντας άθικτο το ξύλο.
Αρκετά ρωμαϊκά πλοία, που σήμερα βρίσκονται σε μουσείο στην Όστια, είχαν αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αεροδρομίου Φιουμιτσίνο στη δεκαετία του 1950. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο είναι πολύ πιο σημαντικό, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το βάθος δεν έχει βρεθεί ποτέ άλλο πλοίο. Λόγω του μεγέθους του, εκτιμάται ότι ίσως να μην πρόκειται για μεμονωμένο εύρημα. Ενδεχομένως να είναι θαμμένα περισσότερα πλοία στην περιοχή, γεγονός που, αν αποδειχθεί στο μέλλον, θα αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία όπου στάθμευε ο μεγαλύτερος στόλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Μέχρι σήμερα, γνωρίζουμε ότι η αρχαία Ρώμη διέθετε δύο βασικά λιμάνια: την Όστια και το Πόρτους. Οι αρχαιολόγοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι στην περιοχή μπορεί να υπήρχε και ένα τρίτο λιμάνι, κάτι που ελπίζουν να αποδειχθεί από τη συνέχιση της ανασκαφής.

Πηγή: Discovery News, 29/4/2011 (Rossella Lorenzi)
B.H.