Τον τάφο του Τζενγκίς Χαν αναζητά με έναν πρωτότυπο τρόπο ο ερευνητής Albert Lin του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια – Κολοράντο βάζοντας τα θεμέλια της διαδικτυακής αρχαιολογίας.

Σύμφωνα με το μύθο ο Μογγόλος κατακτητής τάφηκε σε ασήμαντο – κυριολεκτικά – τάφο στη Β. Μογγολία πριν 800 χρόνια. Έτσι η εύρεση του τάφου θα αποτελέσει άθλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Μογγολία αποτελείται από ακατοίκητες εκτάσεις 600.000 τ. χλμ. Ο Αμερικανός ερευνητής όμως εμπνεύστηκε έναν ιδιοφυή τρόπο επιφανειακής έρευνας, βασισμένος σε ομάδα 7.000 ατόμων. Πρόκειται για ερασιτέχνες εθελοντές που ζουν σε όλον τον κόσμο και με ένα κλικ στον υπολογιστή τούς αποτέλεσαν μέλη του προγράμματος «Valley of the Khans Project» . Αποστολή τους είναι να επεξεργάζονται δορυφορικές φωτογραφίες της Μογγολίας που ο Lin τους στέλνει μέσω του «Field Expedition Mongolia», ειδικού ιστοτόπου χρηματοδοτούμενου εν μέρει από την National Geographic. Στη συνέχεια επισημαίνουν οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα εντοπίσουν και στέλνουν τις παρατηρήσεις τους στον Lin. Οι επιτόπιες αποστολές βασίζονται σε αυτές ακριβώς τις παρατηρήσεις. Ήδη το προηγούμενο καλοκαίρι, ο Lin ταξίδεψε στη Μογγολία και με ελικόπτερο επισκέφθηκε όλες τις θέσεις που είχαν επισημανθεί.

Φυσικά, μας είναι άγνωστο το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας. Σίγουρα όμως η παράδοξη μέθοδος του δρος Lin αποτελεί καινοτομία που συνδυάζει τη χρήση νέων τεχνολογιών και την ουσιαστική ενασχόληση του κοινού με την αρχαιολογία, και που ίσως αποτελέσει τμήμα του μέλλοντος της αρχαιολογικής διαδικασίας! Αν θέλετε κι εσείς να συμμετέχετε, εγγραφείτε εδώ.

Πηγή: South Coast Today, 08/04/11
Ζ.Ξ.