Διαβεβαίωση ότι δεν κινδυνεύει το σπίτι του Κωστή Παλαμά, παρείχε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Καραγκούνη, και δηλώνοντας: «Αυτό που ήδη έχουμε κάνει για το σπίτι του Κωστή Παλαμά εξασφαλίζει ότι δεν θα χάσουμε αυτό το μνημείο. Το λέω αυτό διότι δεν είναι ένα το σπίτι του Κωστή Παλαμά. Αυτό είναι ένα από τα σπίτια που έζησε. Υπάρχει το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε, υπάρχουν άλλοι χώροι όπου έζησε ένα μέρος της ζωής του, που έχουν τοπική σημασία για διάφορους νομούς. Όπως καταλαβαίνετε, αν βάλει κανείς όλους τους ποιητές της Ελλάδας και το σύνολο της πολιτιστικής μας κληρονομιά, είναι αδύνατον αυτά να τα παρακολουθήσει και να λάβει σημαντική απόφαση για το τι να απαλλοτριωθεί και τι όχι».

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού διευκρίνισε ότι το σπίτι δεν κινδυνεύει αφού υπάρχει νομικό πλαίσιο, που το προστατεύει. «Η οικία Παλαμά στην Πλάκα έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο με υπουργική απόφαση του 1999 και προστατεύεται πλέον από τις διατάξεις του ν.3028/2002, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση, επισκευή, συντήρηση, προσθήκη, οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα πλησίον αυτού ή αλλαγή χρήσης αυτού χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και παράλληλα υποχρεούται ο ιδιοκτήτης να μεριμνά για την άμεση εκτέλεση των εργασιών συντήρησης, στερέωσης, προστασίας του μνημείου χωρίς καθυστέρηση με δική του δαπάνη και υπό την εποπτεία και τις υποδείξεις της υπηρεσίας του υπουργείου […] . Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να συζητούμε πάντα μόνο για το τι θα κάνει η πολιτεία. Η συγκεκριμένη οικία ανήκει σε έναν ιδιώτη. Αν θα πρέπει να αποκαταστήσουμε ακόμη και τη συνείδηση του κληρονόμου ως πολιτεία, καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι ένα δυσβάσταχτο βάρος, το οποίο η πολιτεία δεν μπορεί να σηκώσει. Παρ΄ όλο που με παροτρύνετε και στην ερώτησή σας να συνεργαστούμε για να κινητοποιήσουμε κάποιες δυνάμεις να διασωθεί το σπίτι -και είμαι στη διάθεσή σας για μια τέτοια συνεργασία- δεν μπορεί η εύκολη λύση να είναι ότι τα πάντα τα αναλαμβάνει το ελληνικό δημόσιο και βρίσκει αυτό τη λύση που δεν βρίσκουν ούτε καν οι κληρονόμοι του συγκεκριμένου ποιητή». τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γερουλάνος.

Στη δευτερολογία του σε σχέση με το τι θα γινόταν σε μια άλλη χώρα για ανάλογο θέμα, ο υπουργός σχολίασε τους στόχους του προϋπολογισμού παρατηρώντας ότι «Στη Γαλλία, που θεωρείται η χώρα του Φωτός σε ότι αφορά τον πολιτισμό, ο προϋπολογισμός δεν είναι πια τόσο μεγαλύτερος απ’ αυτόν της Ελλάδας» ενώ «Η διαφορά είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του δικού μας προϋπολογισμού πάει σε χιλιάδες στρέμματα αρχαιολογικών ανασκαφών. Χιλιάδες! Είναι εντυπωσιακό πόσο μικρό μέρος μένει και είναι λυπηρό σε ότι αφορά τη νεότερη δημιουργία και τη νεότερη ιστορία μας.». Τέλος τόνισε τη σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη σύμπραξη με την Πολιτεία αναφερόμενος στο παράδειγμα του «Διαζώματος» και τονίζοντας ότι το ΥΠΠΟΤ θα βοηθούσε «οποιαδήποτε προσπάθεια ώστε να κινητοποιήσουμε την «Κοινωνία των Πολιτών», ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις για να έλθουν να μας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Σύνταξη, με πληροφορίες από ΥΠΠΟΤ, 06/04/11
Ζ.Ξ.