Μάλλον αναντικατάστατος αποδείχθηκε τελικά ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος Ζάχι Χαουάς, ο οποίος πήρε ξανά τη θέση του επικεφαλής των αρχαιοτήτων στη χώρα του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΜΕΝΑ, ο Χαουάς συναντήθηκε την Τετάρτη, 30 Μαρτίου, με τον πρωθυπουργό της Αιγύπτου Εσάμ Σαράφ, και αποδέχθηκε εκ νέου τη θέση από την οποία είχε παραιτηθεί στις 3 Μαρτίου, μετά την γενική παραίτηση της τελευταίας κυβέρνησης Μουμπάρακ. Φέρεται μάλιστα να επανακτά και τον τίτλο του υπουργού, ως επικεφαλής του Υπουργείου Αρχαιοτήτων.

Ο διορισμός επικεφαλής αρχαιοτήτων ήταν το κυριότερο αίτημα αρχαιολογικών και ακαδημαϊκών κύκλων στην Αίγυπτο καθώς όλοι θεωρούν ότι αυτός αποτελεί βασικό βήμα για την προστασία των αρχαιοτήτων. Από την άλλη πλευρά, είχε σταθεί δύσκολο να βρεθεί άτομο για τη θέση, το οποίο να τυγχάνει κοινής αποδοχής. Πάντως, ο επαναδιορισμός του Χαουάς στην κορυφαία θέση της αιγυπτιακής αρχαιολογίας αναμένεται να δυσαρεστήσει αρκετούς αρχαιολόγους καθώς και δημοκρατικούς ακτιβιστές, λόγω της στενής σχέσης του ίδιου με το παλαιό καθεστώς.

Ως πολίτης, ο Χαουάς δεν είχε πάψει να εκφράζει δημόσια το ενδιαφέρον του για τις αρχαιότητες. Κείμενά του για την κατάσταση των αρχαιοτήτων συνέχισαν να δημοσιεύονται στον ενημερωτικό του ιστότοπο ενώ με μήνυμά του στη συνάντηση για τα 40 χρόνια της UNESCO στο Παρίσι είχε ενθαρρύνει τον Οργανισμό να παρέμβει. Η εκ νέου εκλογή του μάλιστα έχει συνδεθεί με την πρόσφατη επίσκεψη εκπροσώπων της UNESCO στην Αίγυπτο, καθώς και με την πρόθεση του οργανισμού να ζητήσει επίσημα μέτρα προστασίας για τις αρχαιότητες, η οποία εκφράστηκε την προηγούμενη Τρίτη. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Χαουάς είχε παραιτηθεί δηλώνοντας ακριβώς αδυναμία να εξασφαλίσει την ασφάλεια των αρχαιοτήτων ενώ είχε ισχυριστεί ότι, αν του προσφερόταν ξανά η θέση που άφησε, δεν θα τη δεχόταν.

Σύνταξη, με πληροφορίες από Αhram Online και Almasry Alyoum, 31/03/11

Ζ.Ξ.