«Σαν το νόμισμα κυλήσει, μύθος θε ν’ αρχινίσει…» είναι ο ενιαίος τίτλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που σχεδίασαν το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Τεκμηρίωσης και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, στο πλαίσιο της περιοδικής σπονδυλωτής έκθεσης, με τίτλο «Μύθος και Νόμισμα».

Τα προγράμματα απευθύνονται σε μαθητές Γ´, Δ´ και Ε´ Δημοτικού, καθώς και Α´ και Β´ Γυμνασίου και ο βασικός τους άξονας στηρίζεται στον προσανατολισμό της Έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η οποία θα παρουσιάζει την «Εικονογράφηση του Μύθου», προσφέροντας έναν διάλογο ανάμεσα στην Ελληνική Μυθολογία και τη νομισματική τέχνη της αρχαιότητας.

Τα παιδιά με οδηγό τον Πήγασο θα ταξιδέψουν στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής νομισματικής, ενώ παράλληλα θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για την αρχαία ελληνική μυθολογία, συναντώντας γνωστούς και άγνωστους μύθους στα εκθέματα και αποδίδοντάς τους με δραματοποίηση και παιχνίδια ρόλων.
Η επαφή με τα αρχαία νομίσματα, θα βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν την ποικιλία των νομισματικών εικονογραφικών τύπων θεοτήτων και μυθικών πλασμάτων και τον τρόπο που ο αρχαίος χαράκτης τους διαχειρίζεται μέσα στους αιώνες. Τέλος, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες μέσα από δραστηριότητες σε εικαστικό εργαστήρι.

Κύρια επιδίωξη είναι οι μικροί επισκέπτες να κατανοήσουν και κατ’ επέκταση να εκτιμήσουν την αξία της αριστουργηματικής μικρογραφικής τέχνης του αρχαίου νομίσματος και να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα του ρόλου του στη διάδοση του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού.
Τα προγράμματα θα συνοδεύονται από έντυπα, σχεδιασμένα για την κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα ξεχωριστά, τα οποία θα διανέμονται στη διάρκεια του προγράμματος, ενώ στο τέλος των προγραμμάτων οι μαθητές θα ζωγραφίσουν τα δικά τους προσωπικά νομίσματα, συνθέτοντας έναν «Θησαυρό», που θα αποκρυφθεί μέσα στο Μουσείο.

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 15 Απριλίου έως 27 Νοεμβρίου 2011
Έναρξη δηλώσεων: 21 Μαρτίου 2011

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.
Ημέρες & ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 8:30-16:30
Υπεύθυνη προγραμμάτων: Νικολέττα Ξυδέα, Αρχαιολόγος
Tηλ. Επικοινωνίας: 210 8217724, 210 8271717
Email: eam@culture.gr, dimosiessxeseis.eam@culture.gr
Δικτυακός τόπος: www.namuseum.gr