Την Αίγυπτο θα επισκεφθεί σύντομα αντιπροσωπεία της UNESCO με σκοπό την λήψη μέτρων προστασίας των μνημείων.

Η πρόθεση του διεθνούς οργανισμού ανακοινώθηκε από την ίδια την επικεφαλής, Ιrina Bokova στο Παρίσι, στα πλαίσια σεμιναρίου για τον εορτασμό 40 χρόνων από τη « Σύμβαση της UNESCO σχετικά με τα μέσα απαγόρευσης και παρεμπόδισης της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβίβασης ιδιοκτησίας πολιτιστικών αγαθών». Ως αποστολή της αντιπροσωπείας ορίστηκε ο έλεγχος της κατάστασης των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων με έμφαση σε όσες έχουν πληγεί από απόπειρες ληστείας. Κάλεσε επίσης τις αιγυπτιακές αρχές να συντελέσουν στην προστασία των μνημείων λαμβάνοντας μέτρα περιορισμού της εισόδου κλεμμένων αρχαίων στα εμπορικά κυκλώματα και προστασίας των θέσεων.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει ήδη δημοσιεύσει κατάλογο αγνοούμενων αρχαιοτήτων καθώς και χώρων αποθήκευσης που έχουν παραβιαστεί με σκοπό την κλοπή. Από το σκηνικό δεν έλλειψε και η παρέμβαση του Ζάχι Χαουάς, ο οποίος ζήτησε να κυκλοφορήσει ο κατάλογος «ώστε έμποροι να μπορούν να ταυτίσουν αντικείμενα, αν αυτά είναι στη μαύρη αγορά».

Στο μεταξύ, στην ίδια τη χώρα, έχουν ξεκινήσει να δίνονται άδειες για ανασκαφές ξένων αντιπροσωπειών. Ανάμεσά τους, άδεια για ανασκαφή στην Αλεξάνδρεια πήρε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», η Κ. Λιμναίου-Παπακώστα, η οποία είχε στο παρελθόν εντοπίσει εντυπωσιακό ελληνιστικό άγαλμα στους κήπους Shallalat της πόλης.

Σύνταξη, με πληροφορίες από Ahram Online και Έθνος, 17/03/11
Ζ.Ξ.