Περισσότερα από 8.500 είναι τα ευρήματα —πήλινα αγγεία, γυάλινα μυροδοχεία, ειδώλια, νομίσματα και κοσμήματα, εξαιρουμένων των οστράκων— που εντοπίστηκαν από το 2007 μέχρι σήμερα κατά την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης.
Η προϊσταμένη της ΙΣΤ´ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Λίλιαν Αχειλαρά, σε ομιλία της στη διάρκεια της 24ης Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη τόνισε ότι τα ευρήματα αυτά ρίχνουν φως στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης, από τον 3ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 4ο αιώνα μ.Χ.
Μιλώντας για τα ευρήματα του 2010, η κ. Αχειλαρά ανέφερε ότι στο τμήμα δυτικής νεκρόπολης που ανασκάφηκε σε έκταση 750 τ.μ. στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, με 48 ελληνιστικούς τάφους, αποκαλύφθηκαν κτερίσματα, όπως προσωπικά αντικείμενα των νεκρών ή δώρα συγγενών και φίλων, ενώ στους 31 τάφους της μεταγενέστερης ρωμαϊκής περιόδου εντοπίστηκε και ταφή σκύλου.
48 τάφοι της ελληνιστικής φάσης και 170 των ρωμαϊκών και υστερορωμαϊκών χρόνων ερευνήθηκαν στο σημείο κατασκευής της διακλάδωσης προς Σταυρούπολη του σταθμού Δημοκρατίας. Από τα ευρήματα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν μία μαρμάρινη, ορθογώνια, μονολιθική σαρκοφάγος με ανάγλυφη παράσταση ήρωα ιππέα και μία μαρμάρινη ορθογώνια λάρνακα με ανάγλυφη εξωτερική διακόσμηση με γιρλάντες, άνθη, γυμνούς Έρωτες και Νίκες, αλλά και τμήματα επιτύμβιων στηλών με επιγραφές ονομάτων των νεκρών στα ελληνικά και λατινικά.
Η ανασκαφή στον σταθμό «Σιντριβάνι» αποκάλυψε τμήμα της ανατολικής νεκρόπολης, με εννέα τάφους ελληνιστικών χρόνων —κτερισμένους με πήλινα αγγεία, πήλινα ειδώλια, χάλκινα νομίσματα, χάνδρες, χρυσά ενώτια— και 433 της ρωμαϊκής φάσης.
Τέλος, στο σταθμό «Πανεπιστήμιο» αποκαλύφθηκε κατασκευή κυκλικής κάτοψης, ύψους 7,20 μ. για την αποθήκευση στερεών.

Πηγή: Αγγελιοφόρος της Κυριακής, 13/3/2011
Β.Η.