Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν ίσως καταφέρει να φτάσουν στο σημερινό Τσαντ. Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του στο περιοδικό Journal of Ancient Egyptian Interconnections ο Thomas Schneider, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο British Columbia του Καναδά.

Ο Shneider, ειδικός στις επαφές των Αιγυπτίων με το εξωτερικό, καθώς και σε γλωσσολογικά στοιχεία της αρχαίας αιγυπτιακής, έφτασε στο συμπέρασμά του με βάση την αποκάλυψη, το 2007, μιας φαραωνικής επιγραφής 4000 ετών στην περιοχή του Τζεμπέλ Ουεινάτ, μιας ορεινής περιοχή, στην Ν.Δ. «γωνία» της Αιγύπτου, στο σύνορό της με τη Λιβύη και το Σουδάν. Το Τζεμπέλ Ουεινάτ , μια οροσειρά στην Ν.Δ. άκρη μιας μεγάλης πεδιάδας που ονομάζεται Γκιλφ Κεμπίρ, θα αποτελούσε φυσικό αδιαπέραστο σύνορο, του οποίου η προσπέλαση απαιτούσε, ιδίως την περίοδο εκείνη, οργάνωση τόσο του τόπου όσο και των αποστολών. Η επιγραφή όμως, ανηρτημένη εκ μέρους του φαραώ Μεντουχοτέπ Β΄, αποτελεί ένδειξη ότι όχι μόνο έφτασαν οι Αιγύπτιοι στο βουνό αλλά θα το είχαν προσπεράσει. Από πολύ νωρίς επίσης είναι γνωστή η δραστηριότητα των Αιγυπτίων στην ευρύτερη περιοχή, με ορμητήριο την όαση Ντάχλα – 300 χλμ. από την Κοιλάδα του Νείλου και νοτιοδυτικότερο σημείο της φαραωνικής εξουσίας – και μέσω διαφόρων θέσεων που έχουν ταυτιστεί ως περιοχές ανεφοδιασμού αποστολών. Τέλος, το κλίμα της περιοχής γύρω στα 2000 π.Χ. θα ήταν πολύ πιο φιλόξενο από ότι σήμερα. Έτσι, τους Αιγυπτίους θα περίμενε όχι μια έρημος αλλά μια πράσινη περιοχή γεμάτη λίμνες. Ο Schneider μάλιστα εντοπίζει μια – παρατραβηγμένη μάλλον – αντιστοιχία της αρχαίας τοπιογραφίας του βορείου Τσαντ με στοιχεία που αναφέρονται στον Κάτω Κόσμο, σε αρχαία Αιγυπτιακά νεκρικά κείμενα.

Είναι όμως αρκετά αυτά για να αποδείξουν μια αιγυπτιακή παρουσία μέχρι και το Τσαντ; Σύμφωνα με τον καθηγητή Schneider, τα παραπάνω αποτελούν ενδείξεις, αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν δεν ερευνηθούν περιοχές του Βορείου Τσαντ. Η χώρα, μια από τις μεγαλύτερες αλλά και τις φτωχότερες της Αφρικής, είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω εμφυλίου πολέμου σήμερα λόγω της ασταθούς κατάστασης στη χώρα. Αν όμως όλες αυτές οι ενδείξεις μεταφραστούν κάποτε σε αποδείξεις μέσω της έρευνας, τότε θα έχουμε στη διάθεσή μας μία ακόμη αρχαία οδό επικοινωνίας ανθρώπων, αντικειμένων και ιδεών.

Πηγή: Unreported Heritage News, 09/03/11

Z.Ξ.