Το περίφημο ταξίδι της συνεχίζει η έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», αυτή τη φορά περνώντας τα σύνορα της Ελλάδας και φτάνοντας ως το Μαυροβούνιο.
Ο ομαδικός τάφος που βρέθηκε στην συμβολή των οδών Πειραιώς και Ιεράς Οδού απέδειξε πως ο λοιμός που χτύπησε την Αθήνα κατά το δεύτερο έτος του Πελοποννησιακού Πολέμου – κοστίζοντας τη ζωή σε 50 χιλιάδες ανθρώπους, ακόμη και στον ίδιο τον Περικλή – ήταν ένα αδιάσειστο ιστορικό γεγονός. Ο τυφοειδής πυρετός που αποδεκάτισε την Αθήνα αναγνωρίστηκε μετά από αναλύσεις στα δόντια των νεκρών. Ανάμεσα στα οστά ήταν κι εκείνα ενός 11χρονου κοριτσιού που, με τη βοήθεια της σύγχρονης επιστήμης απέκτησε και πάλι πρόσωπο, μαρτυρώντας σε όλον τον κόσμο την ιστορία της. Έτσι, η 11χρονη Αθηναία, που βρέθηκε στον ομαδικό τάφο του λοιμού του 430 π.Χ. στον Κεραμεικό, πήρε το όνομά Μύρτις από τους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την ανάπλαση του προσώπου της, και μετά την εντύπωση που προκάλεσε στην εγχώρια αρχαιολογία, η «περίπτωσή» της τράβηξε και τα διεθνή βλέμματα.
Την Τρίτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα ώστε να συγκροτηθεί τριμελής εκτιμητική επιτροπή που θα καθορίσει την οικονομική αξία του έργου, προκειμένου να ασφαλισθεί για τη μεταφορά του. Η «Πώς ήταν η μορφή του μέσου αρχαίου Έλληνα, ήταν 11 χρονών και ξαναζεί έπειτα από δυόμισι χιλιάδες χρόνια» αναφέρει η επιστημονική ιστοσελίδα Scientific American που αναφέρεται και στον Μανώλη Παπαγρηγοράκη, καθηγητή οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ψυχή της ιδέας της ανασύστασης του προσώπου της 11χρονης Αθηναίας.
Η Μύρτις παρουσιάζεται μέχρι της 13 Μαρτίου στο κοινό της Θεσσαλονίκης, ενώ η μεταφορά της στο Μαυροβούνιο είναι μια από τις ελάχιστες φορές που ανθρωπολογικό υλικό βγαίνει εκτός Ελλάδος. Από τις 20 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου 2011 θα παρουσιάζεται στο μουσείο της Ποντγκόριτσα, στο Μαυροβούνιοθα παρουσιάζεται στο μουσείο της Ποντγκόριτσα, στο Μαυροβούνιο.
Πηγή: in.gr,10/03/11