Έξι χιλιάδες πολύτιμα ελεφαντοστέινα αντικείμενα από τη Νιμρούντ του βορείου Ιράκ, αγοράστηκαν από το Βρετανικό Μουσείο ως ευρήματα του αρχαιολόγου Σερ Μαξ Μάλοουαν συντηρημένα από την σύζυγό του, τη διάσημη Αγκάθα Κρίστι, .

Οι αρχαιότητες, που χαρακτηρίζονται από περίτεχνα σμιλεμένες παραστάσεις με ανθρώπινες μορφές και ανεικονικά μοτίβα  – φυτικά, ζωικά και γεωμετρικά –  χρονολογούνται από τον 9ο έως τον 7ο αι. π.Χ. και προέρχονται από φοινικικές και συριακές πόλεις των ακτών της Μεσογείου. Ως επίθετα πλακίδια διακοσμούσαν τις επιφάνειες επίπλων, ξύλινων κουτιών και άλλων αντικειμένων που είχαν μεταφερθεί ως λάφυρα ή τρόπαια στη Νιμρούντ, την ασσυριακή πρωτεύουσα στον ποταμό Τίγρη. Αρχικά καλύπτονταν από χρυσό, που όμως αφαιρέθηκε από τους Βαβυλωνίους το 612 π.Χ. Μεταξύ του 1949 και του 1963, η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή πραγματοποίησε στο Ιράκ τις σημαντικότερες ανασκαφές ανασκαφές στη Μέση Ανατολή. Η Νιμρούντ ήταν μέρος του ερευνητικού ορίζοντα της Σχολής.

Έτσι, η διάσημη συγγραφέας μυθιστορημάτων ήταν παρούσα στις ανασκαφές που έκανε ο αρχαιολόγοςσύζυγός της στο Ιράκ ως μέλος της ομάδας. Εκεί συνέγραψε αρκετά από τα μυθιστορήματά της, ορισμένα από τα οποία είχαν αρχαιολογικό θέμα. Εκτός αυτού, βοηθούσε στη φωτογράφηση των ευρημάτων και στη συντήρησή τους, κατά την οποία χρησιμοποιούσε κρέμα προσώπου: «Είχα μαζί μου τα αγαπημένα μου εργαλεία, ένα πορτοκαλί ραβδί, ίσως μια πολύ λεπτή βελόνα πλεξίματος και ένα δοχείο κρέμας για να αφαιρώ απαλά την σκόνη από τις ρωγμές χωρίς να καταστραφεί το ευαίσθητο ελεφαντόδοντο», αναφέρει η συγγραφέας στην αυτοβιογραφία της, που δημοσιεύθηκε το 1977, ένα χρόνο μετά το θάνατό της. Το Βρετανικό Μουσείο αγόρασε τα αντικείμενα για 1,17 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη αγορά του από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συλλογή θα εκτίθεται στο Μουσείο από την επόμενη εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα τρίτο των αρχαιοτήτων αγοράστηκε μέσω δωρεών, το ένα τρίτο του παραχωρήθηκε δωρεάν από το Βρετανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Ιράκ, – κληρονόμο των συλλογών της αποστολής 1949-1963 – ενώ το τελευταίο τρίτο (65 επιλεγμένα κομμάτια) θα επιστραφεί στο Ιράκ.

Πηγή: The Guardian, 07/03/11

Ζ.Ξ.