Το καλοκαίρι του 2010 αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό και εξετάστηκε συστηματικά ένα σύνολο ευρημάτων από την ανασκαφή του 2009 στο Καραμπουρνάκι. Πρόκειται για την κεραμική που βρέθηκε σε μια υπόσκαφη κατασκευή, που χρησίμευσε και ως λάκκος απόρριψης χρηστικής κεραμικής. Τα πήλινα αγγεία και τα υπόλοιπα σκεύη που βρέθηκαν εκεί σχετίζονται με μαγειρικές δραστηριότητες και αποτελούν ένα ιδιαίτερα πολυάριθμο και ομοιογενές σύνολο. Μαζί με τα σπασμένα κεραμικά αντικείμενα βρέθηκαν επίσης μεγάλες ποσότητες οστρέων (όπως αχιβάδες, σωλήνες, χτένια, κυδώνια, κέρατα, καλόγνωμες και πορφύρες), λιγότερα οστά ζώων και αρκετοί σπόροι.

Μετά τη συγκόλλησή τους τα σκεύη φάνηκαν τελικά ως ο εξοπλισμός ενός οργανωμένου μαγειρικού χώρου, του 7ου αιώνα π.Χ. Με βάση το σχήμα τους, εξυπηρετούσαν διαφορετικές χρήσεις. Στους αμφορείς και τις οινοχόες γινόταν μεταφορά και αποθήκευση υγρών και στερεών προϊόντων, σε χύτρες, πλατφόρμες-ταψιά και γουδιά το μαγείρεμα και το ψήσιμο καθώς και το σερβίρισμα φαγητού ενώ στις κύλικες σερβίρονταν τα ποτά.

Η έκπληξη της ανασκαφής όμως κρυβόταν σε δύο κεραμικά σπαράγματα της αρχαϊκής εποχής, ένα αποσπασματικό κλειστό αγγείο και μια κεραμίδα στέγης, τα οποία έφεραν εγχάρακτες επιγραφές στο μυστηριώδες καρικό αλφάβητο. Το αίνιγμα έλυσε ο καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης Ignasi-Xavier Adiego, ειδικός στην καρική γλώσσα. Ο καθηγητής Adiego διάβασε στην πρώτη επιγραφή τρία τυπικά καρικά κύρια ονόματα (Υσωλ δηλαδή Ύσσωλλος, Υλιατ δηλαδή Υλίατος/Ολίατος, και την κατάληξη -υδιγος). Η αναγνώριση πολλών μεμονωμένων γραμμάτων ως αριθμητικών συμβόλων ενισχύει το ενδεχόμενο να είναι και στις δύο περιπτώσεις εμπορικές καταγραφές ή κάποιου είδους υπολογισμοί. Οι Κάρες είχαν από παλιά στενές σχέσεις με τους γείτονές τους Ίωνες. Μαζί επιδίδονταν σε διάφορες δραστηριότητες και είχαν κοινά εμπορικά ενδιαφέροντα. Φαίνεται λοιπόν ότι οι Ίωνες, που είχαν σημαντική παρουσία στο λιμάνι της αρχαίας Θέρμης, είχαν φέρει μαζί τους και Κάρες.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν αναλυτικά την Παρασκευή 11 Μαρτίου στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Ναυτεμπορική, 09/03/11
Ζ.Ξ.