Το Λιθοχώρι θα είναι «παρόν» στην 24η συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη μέσα από την ομιλία των αρχαιολόγων Βασίλη Πούλιου, Έφης Κοσμίδου και Διαλεκτού-Δημήτριου Μεγγίδη.
Είναι γνωστό ότι στο Λιθοχώρι έχει βρεθεί αρχαίο νεκροταφείο με ταφές με στράτευμα και εξοπλισμό. Οι ανθρώπινοι σκελετοί, οι περίτεχνες άμαξες και οι καλοδιατηρημένοι σκελετοί αλόγων ήρθαν στο φως κατά τη σωστική ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2006-2010 με αφορμή την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού.
Αυτή τη φορά, με την ομιλία τους «Ιπποσκευές και άμαξες από το Λιθοχώρι Καβάλας. Μια πρώτη σχεδιαστική αναπαράσταση-αποκατάσταση», οι τρεις αρχαιολόγοι θα επιχειρήσουν να μας ταξιδέψουν στην τέχνη της διακόσμησης και του στολισμού μιας άμαξας κατά την αρχαιότητα, με τη βοήθεια σχεδιαστικών αναπαραστάσεων της Χρύσας Σιδηράτου.

Στο μουσείο της Καβάλας
Τα κινητά ευρήματα έχουν συντηρηθεί ήδη δύο φορές και εκτίθενται στο Μουσείο της Καβάλας. Οι περισσότεροι από τους σκελετούς των αλόγων βρίσκονται στον χώρο, όπου έχει αποφασιστεί από το υπουργείο Πολιτισμού να δημιουργηθεί κλειστός επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.

Πηγή: Μακεδονία, 4/3/2011 (Έλσα Σπυριδοπούλου)
Β.Η.