Το άγαλμα του Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγέλου, το σύμβολο της Φλωρεντίας, ίσως απειληθεί από εργασίες για την κατασκευή σιδηροδρομικής σήραγγας κάτω από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Τους φόβους αυτούς εξέφρασε ο Φερνάντο Ντε Σιμόνε, αρχιτέκτονας από την Πάδουα και ειδικός στις υπόγειες κατασκευές.
Η σήραγγα θα κατασκευαστεί για να περάσει από αυτήν τρένο μεγάλης ταχύτητας και σύμφωνα με το σχέδιο θα διασχίζει το σημείο που βρίσκεται κάτω από τη σημερινή τοποθεσία του Δαβίδ. Οι φόβοι του αρχιτέκτονα απορρέουν από τον κίνδυνο κατάρρευσης του αγάλματος εξαιτίας των δονήσεων και βασίζονται στην υφιστάμενη ύπαρξη μικρορωγμών, οι οποίες απειλούν την ευστάθεια του αγάλματος στο ύψος των αστραγάλων του.
Ο Δαβίδ, που φιλοτεχνήθηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο το διάστημα 1501-04, έχει ύψος 4,34 μ. (5,14 μ με το βάθρο του) και από το 1873 εκτίθεται στην Πινακοθήκη της Ακαδημίας στη Φλωρεντία για να προστατευθεί από τις πλημμύρες και τη μόλυνση.
Η συντηρήτρια του μουσείου της Φλωρεντίας Κριστίνα Ατσιντίνι παραδέχεται πως υπάρχει ανάγκη να εξετασθεί το πρόβλημα αυτό, αλλά αντιμετωπίζει με επιφύλαξη κάθε κινδυνολογία, υπογραμμίζοντας πως ήδη έχει ξεκινήσει μία μελέτη για να επιβεβαιωθεί η ευστάθεια της Πινακοθήκης της Ακαδημίας σε περίπτωση σεισμού και σε περίπτωση προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει το τρένο μεγάλης ταχύτητας.

Πηγή: in.gr, 4/3/2011 (Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ/Γαλλικό)
Β.Η.