Την ημέρα που τουρίστες από όλον τον κόσμο θα κατακλύζουν την έρημη σήμερα Βαβυλώνα ονειρεύεται ο Nayef Hajwal, συνταξιούχος αρχαιοφύλακας και φωτογράφος στην πιο μεγάλη αρχαιολογική θέση του Ιράκ. Τις δεκατετίες του ΄70 και του ΄80 έσφυζε από ζωή. Σήμερα « ο τουρισμός στη Βαβυλώνα δεν είναι τόσο καλά», λέει ο παλιός αρχαιοφύλακας. Για ένα ολόκληρο έθνος που ζει εκεί όπου γεννήθηκε ο πολιτισμός, ο τουρισμός φαντάζει χρυσωρυχείο. Το ίδιο έθνος δεν παύει όμως να δίνει τη μάχη της ανασφάλειας που πηγάζει από τις χρόνιες πολεμικές συγκρούσεις στον βιοτικό του χώρο.

Η ίδια η Βαβυλώνα, η μεγαλύτερη, σημαντικότερη και μυθικότερη πόλη του αρχαίου κόσμου, έχει υπάρξει κατά τη σύγχρονη ιστορία της θέατρο επιδείξεων του Σαντάμ – που έκανε άπειρες τερατώδεις «ανακαινίσεις» – και αμερικανική βάση όπου οι δυνάμεις της Συμμαχίας πάρκαραν τανκς και χρησιμοποιούσαν το χώμα – γεμάτο με αρχαία θραύσματα – ως μπάζωμα. Το 2008 ο χώρος άνοιξε για το κοινό, μέχρι σήμερα όμως η κατάσταση είναι τραγική. Μόλις 70 ξένοι επισκέφθηκαν τη θέση το 2010, ενώ οι ντόπιοι αριθμούσαν σε 23.777. Χειρότερα είναι τα πράγματα σε άλλες θέσεις της χώρας όπως η Νιμρούντ, η Ουρ και η Σαμάρρα, πόλεις-κλειδιά για την ίδια την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Καλύτερα πάει ο θρησκευτικός τουρισμός, με πόλεις προσκυνήματα όπως η Νατζάφ και η Κερμπάλα να έχουν δεχτεί το ίδιο διάστημα περί το 1.500.000 τουρίστες.

Για τη δύσκολη πρόσβαση στις ιρακινές αρχαιότητες οι ειδικοί επιρρίπτουν ευθύνες στους κανόνες ασφαλείας που υφίστανται σήμερα λόγω του δύσκολου παρελθόντος της χώρας. Τέτοιες οδηγίες πρωτοκυκλοφόρησαν από το εξωτερικό τη δεκαετία του 1990 στα πλαίσια πολιτικής τυπικού μποϋκοτάζ του καθεστώτος Σαντάμ ενώ ενισχύθηκαν, όπως ήταν φυσικό, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στη σκέψη ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν έχουν εμποδίσει τον θρησκευτικό τουρισμό, οι αρχές της χώρας επικεντρώνονται επίσης στην έλλειψη τουριστικών εγκαταστάσεων που θα έκαναν τη διαμονή στους επισκέπτες πιο ευχάριστη και εύκολη. Αν όμως δεν υπάρχουν έσοδα, πώς η αρχαιολογία και ο τουρισμός της χώρας θα ανακάμψουν;

Πηγή: Reuters, 02/03/11

Z.Ξ.