Επιπτώσεις και στο αρχαιολογικό έργο που επιτελείται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχει η κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Το περασμένο καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα από τον περιορισμό των ανασκαφών, ελλείψει επιχορηγήσεων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αρχαιολόγοι να επικεντρωθούν στις μελέτες.
Κατά συνέπεια οι ανακοινώσεις των επιστημόνων που θα παρουσιαστούν κατά την 24η Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη (10-12 Μαρτίου) αναμένεται να είναι λιτές.

Το κεφάλι του Οκταβιανού Αυγούστου
Από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις αναμένεται να είναι αυτή που αφορά τα Καλίνδοια (Καλαμωτό), εκεί όπου τον περασμένο Ιούλιο ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιεί εδώ και χρόνια στην περιοχή, αποκάλυψε δύο κεφαλές. Η μία μαρμάρινη και η άλλη χάλκινη, ολόκληρες και καλοδιατηρημένες και οι δύο. Η μαρμάρινη αποτελεί την κεφαλή του θωρακοφόρου ανδριάντα του Οκταβιανού Αυγούστου, του σημαντικού αγάλματος που είχε παραδοθεί το ’61-’62, ενώ το χάλκινο κεφάλι είναι ένα πορτρέτο που αποδίδει μάλλον κάποιον τοπικό άρχοντα.
Η ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς απομένει να ερευνηθεί ο χώρος της αγοράς και τριγύρω όλη η πόλη. Την ίδια ώρα τα έργα στα Στάγειρα της Χαλκιδικής θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ για να γίνουν διάφορες εργασίες, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν τον Απρίλιο. Εκκρεμεί επίσης η ανάδειξη του χώρου όπου έχει αποκαλυφθεί η αρχαία πόλη με οικοδομήματα, ναούς, ιερά, σπίτια, δρόμους και τα τείχη της σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Συνεχίζεται η αναζήτηση της Ρωξάνης
Στην Αμφίπολη Σερρών συνεχίζονται οι έρευνες για την τελευταία κατοικία της πρώτης συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρωξάνης και του γιου τους Αλέξανδρου Δ´. Η ΚΗ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με επικεφαλής την προϊσταμένη της Κατερίνα Περιστέρη ξεκίνησε ανασκαφή τον περασμένο Σεπτέμβρη σε τύμβο στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη.

Πηγή: Μακεδονία, 2/3/2011/ (Έλσα Σπυριδοπούλου)
Β.Η.