Τους πρώτους ξένους επισκέπτες μετά την επιτυχή έκβαση της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου δέχθηκε το Μουσείο του Καΐρου στις 20 Φεβρουαρίου.

Οι επισκέπτες, ως επί το πλείστον Ολλανδοί, Ιάπωνες και Καναδοί, αψήφισαν τις προειδοποιήσεις τουριστικών πρακτόρων εμμένοντας στο να επισκεφθούν την Αίγυπτο και έγιναν μάρτυρες ενός κλίματος αισιοδοξίας και αποκατάστασης της τάξης για ένα καλύτερο μέλλον. Το Μουσείο ήταν ήρεμο, οι περίπολοι σε δράση, ενώ συντηρητές εργάζονταν στην αποκατάσταση των ζημιών. Μια ομάδα γυναικών ντυμένες με τα εθνικά χρώματα, λευκό, μαύρο και κόκκινο, μοίραζαν τριαντάφυλλα και κουνούσαν σημαίες. Και οι Αιγύπτιοι δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση, το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων επαναπροωθεί το αίτημα επιστροφής του αγάλματος της Νεφερτίτης από το Βερολίνο.

Κτισμένο στο μάτι του κυκλώνα της αιγυπτιακής εξέγερσης, στην Πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας), το Μουσείο, μέχρι σήμερα θησαυροφυλάκιο του παρελθόντος, αποτέλεσε πολιτικό βαρόμετρο στη διαμόρφωση της νέας Αιγύπτου. Οι φόβοι περί βανδαλισμών του έφεραν την άμεση αντίδραση των επαναστατημένων και του στρατού που το προστάτεψαν. Το ενδιαφέρον για την πορεία των μικρών τελικά σε έκταση λεηλασιών που πραγματοποιήθηκαν από πλιατσικολόγους, δείχνουν ότι ο «λαός της πλατείας» ήταν τελικά κάθε άλλο παρά αδιάφορος προς τις αιγυπτιακές αρχαιότητες που αποτελούν αδιάσειστο σημείο αναφοράς για τον πατριωτισμό τους. Όσο για τους επισκέπτες, αρκετοί δήλωσαν ότι ήθελαν να δουν από κοντά το πώς η Αίγυπτος κατανικά τους φόβους της και ατενίζει το μέλλον. Και φαίνεται ότι αποζημιώθηκαν.

Πηγή: Reuters, 20/02/11

Ζ.Ξ.