Το Πανεπιστήμιο του Γέιλ συμφώνησε να επιστρέψει στο Περού περί τα 5.000 αρχαία αντικείμενα, που είχε αποσπάσει από τον αρχαιολογικό χώρο Μάτσου Πίτσου, στις Άνδεις, ο Αμερικανός ερευνητής Χάιραμ Μπίνγκαμ.

Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για αρχαία εργαλεία, δείγματα κεραμεικής, ανθρώπινα οστά και οστά ζώων, τα οποία θα εκτεθούν στο Διεθνές Κέντρο Μελέτης του Μάτσου Πίτσου και του Πολιτισμού των Ίνκας, που θα δημιουργηθεί στην πόλη Κούσκο.

Τη λειτουργία του Κέντρου θα αναλάβουν επιστήμονες από αμερικανικά και περουβιανά πανεπιστήμια.

Εδώ και χρόνια, η κυβέρνηση του Περού ισχυριζόταν ότι οι αρχαιότητες είχαν παραχωρηθεί στο Γέιλ με τη μορφή δανεισμού, αλλά ποτέ δεν επιστράφηκαν. Στο πλαίσιο αυτό, το 2008 υπέβαλε μήνυση κατά του Γέιλ.

Το Πανεπιστήμιο υποστήριζε από την πλευρά του ότι είχε επιστρέψει τις αρχαιότητες που είχε δανειστεί και πως ήταν ο νόμιμος κάτοχος χιλιάδων άλλων αντικειμένων.

Στη μακρόχρονη διαμάχη το Γέιλ εξέφραζε την προθυμία του να επιστρέψει τα αντικείμενα στο Περού, με την προϋπόθεση ότι θα συντηρούνταν σωστά. Η Λίμα αντέτεινε ότι θα όφειλε να τα επιστρέψει χωρίς να θέτει όρους.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, 12/02/11