Την πρόθεσή τους να αποκατασταθεί ο χώρος της Καρχηδόνας που είχε πληγεί ανεπανόρθωτα από δραστηριότητες που πραγματοποιούνταν εκεί κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Μπεν-Άλι, εξέφρασαν Τυνήσιοι αρχαιολόγοι.

Στο στόχαστρο των Ρωμαίων που την κατέλαβαν μετά από μακροχρόνιους πολέμους το 146 π.Χ. για να εγκαθιδρύσουν εκεί μια από τις αξιολογότερες πόλεις τους, η πατρίδα του Αννίβα είναι σήμερα μια από τις πιο ακριβές περιοχές προς «αξιοποίηση» σε όλη τη Β. Δ. Αφρική (Magreb). Η εξάπλωση της πρωτεύουσας της Τυνησίας, Τύνιδας καθώς και η απληστία της κυβέρνησης Μπεν-Άλι είχαν καταδικάσει από το 1987 και μετά την Καρχηδόνα – μέχρι τότε προστατευμένη από τον διαπρεπή αρχαιολόγο Abdelmajid Ennabli και ήδη Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – σε θέατρο καταπατήσεων από μεγαλοεργολάβους και οικονομικούς παράγοντες καθώς και αρχαιοκαπηλίας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε διαφημιστικό φυλλάδιο για σειρά πολυτελών κατοικιών με το όνομα «Οικίες της Καρχηδόνας», η γειτνίαση με τον αρχαιολογικό χώρο – τμήμα του οποίου οι «οικίες» καταπατούσαν – αναφερόταν όχι αν μειονέκτημα αλλά σαν προτέρημα.

Σήμερα λοιπόν, μετά την πτώση του καθεστώτος, ο μαχητικός αρχαιολόγος Ennabli συνεχίζει τη δραστηριότητά του, κάνοντας έκκληση στους πολιτιστικούς φορείς παγκοσμίως για την αποκατάσταση και την προστασία της Καρχηδόνας. Μέρος των προτάσεών του περιλαμβάνουν την απαλλοτρίωση των σύγχρονων οικημάτων προς όφελος της ανάδειξης του αρχαίου χώρου καθώς και τη λήψη περαιτέρω μέτρων προστασίας.

Για τα παραπάνω συγκεντρώνονται ηλεκτρονικές υπογραφές εδώ.

Πηγή: Guardian.co.uk, 09/02/11
Ζ.Ξ.