Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι πρόσφατες πληροφορίες για την κατάσταση των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων μετά τα πρόσφατα απειλητικά γεγονότα που συνέβησαν κατά την πρόσφατη ένταση στη χώρα.

Σύμφωνα με μια σειρά πληροφοριακών αναφορών στην προσωπική ιστοσελίδα του υπουργού αρχαιοτήτων Ζahi Hawass, πολλά από τα πληγέντα μνημεία οδεύουν προς αποκατάσταση ενώ άλλα, για τα οποία είχαν εκφραστεί φόβοι, δεν έχουν πληγεί.

Συγκεκριμένα, πέντε αντικείμενα που είχαν αποσπαστεί από αποθήκη αρχαιοτήτων στην Καντάρα (Σινά) βρέθηκαν και επέστρεψαν στις 8/02 συμπληρώνοντας την μεγάλη ομάδα των ανακτηθέντων 293 αντικειμένων. Από την άλλη πλευρά, άδικες αποδείχθηκαν οι ανησυχίες της παγκόσμιας αρχαιολογικής κοινότητας για την κατάσταση τάφου που αποδίδεται σε ευγενή της 18ης Δυναστείας ονόματι Maya. Η αρχική απορία, που αφορούσε το αν επρόκειτο για τον τάφο του θησαυροφύλακα του Τουτανκχαμών ή της συνονόματής του τροφού του διάσημου βασιλιά, ανάγκασε τις αρχές να επισκεφτούν και τους δύο τάφους, που έχουν εντοπιστεί στο ίδιο νεκροταφείο στη Σακάρα. Ο τάφος του θησαυροφύλακα βρέθηκε ανέγγιχτος, όπως και της τροφού, ενώ ζημιές είχαν προκληθεί σε αποθήκες αρχαιολογικού υλικού όπου φυλάσσονταν κεραμική και οστά από τους τάφους των Maya, Horemheb και Ptahemwya. Σύμφωνα όμως με τον Maarten Raven, επικεφαλής της ολλανδικής ομάδας που εργάζεται εκεί, οι ζημιές είναι μάλλον μικρές.

Δόθηκε επίσης στη δημοσιότητα αναλυτική περιγραφή των καταστροφών που συνέβησαν στο Μουσείο του Καΐρου. Κατεστραμμένες προθήκες λοιπόν περιλαμβάνουν μία από την έκθεση της Αμάρνα και μία από τον θησαυρό του Τουτανκχαμών. Δεν επλήγη όμως η αίθουσα με τη χρυσή μάσκα καθώς κι εκείνη με τις βασιλικές μούμιες. Όσο για τις μούμιες που καταστράφηκαν, δεν πρόκειται τελικά για τους Τhuya και Τjuya αλλά για σώματα που βρίσκονταν στο ραδιολογικό εργαστήριο του μουσείου. 25 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένα από τα μπαστούνια του Τουτανκχαμών που έσπασε κατά τη λεηλασία , καθώς και το περίφημο αγαλματίδιο με τον βασιλιά στην πλάτη πάνθηρα, μπορούν επίσης να αποκατασταθούν πλήρως, ενώ η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει. Αισιοδοξία επικρατεί επίσης και για την κατάσταση στην Γκίζα, όπου συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης της Σφίγγας.

Σύνταξη, με πληροφορίες από Reuters,  drhawass.com και Saqqara.nl. , 10/02/11

Ζ.Ξ.