Το παιχνίδι και τα παιχνίδια στην Κοιλάδα του Ινδού 4000 πριν από σήμερα ήταν το θέμα μιας πρωτότυπης διδακτορικής διατριβής που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, προβάλλοντας ενδείξεις ότι ο ελεύθερος χρόνος ήταν μια πτυχή της καθημερινής ζωής πολύ πιο σημαντική από όσο θέλουμε να νομίζουμε.

Η υπόθεση της αρχαιολόγου Elke Rogersdotter βασίστηκε στην έκπληξή της κατά τη μελέτη υλικού από τη γνωστή θέση Μοχέντζο Ντάρο, στο σημερινό Πακιστάν, καθώς το ένα δέκατο των ευρημάτων σχετιζόταν με παιχνίδι. Ζάρια, πιόνια και άλλα εξαρτήματα παιχνιδιών με χαμένους για πάντα κανόνες βρέθηκαν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες της θέσης με κοινά χωροταξικά χαρακτηριστικά, δείγμα ότι τα αντικείμενα αυτά παίζονταν σε συγκεκριμένους χώρους. Είχαν λοιπόν τα παιδιά μια ξεχωριστή, προστατευμένη θέση στην κοινωνία; Ή μήπως το παιχνίδι ήταν μια αξία ιδιαίτερα ψηλά στις προτεραιότητες μικρών και μεγάλων στην Κοιλάδα του Ινδού;

«Η ποσότητα των ευρημάτων που σχετίζονται με το παιχνίδι και η δομημένη χωροταξικά εξάπλωσή τους δείχνει ότι το παιχνίδι έπαιζε σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων 4.000 χρόνια πριν» υποστηρίζει η Rogersdotter.

Είναι γεγονός ότι το Μοχέντζο Ντάρο είναι μια δύσκολη περίπτωση για τους αρχαιολόγους. Αν και η πιο εκτεταμένη αστική θέση της εποχής του Χαλκού στην Κοιλάδα του Ινδού, δεν φέρει στα κτίσματά του κανένα πειστικό ίχνος λατρευτικής ή διοικητικής λειτουργίας, αφήνοντας τους μελετητές στο σκοτάδι σχετικά με την διοίκηση, τις θρησκευτικές δοξασίες και την κοινωνική κατάσταση που επικρατούσε. Πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι στη μελέτη των περισσότερων πολιτισμών– όπως του Αιγαίου – αντικείμενα που θα μπορούσαν να παίζονται σχετίζονται πολλές φορές με θρησκευτικές και μαγικές πρακτικές, βάζοντας τη μελέτη της ίδιας της διαδικασίας του παιχνιδιού – και του ελεύθερου χρόνου – σε δεύτερη μοίρα, και καθιστώντας της εξαιρετικά δύσκολη. Έτσι, η μελέτη της Rogersdotter φαντάζει μοναδική και, αν και πολλά μένουν ακόμη να οριστούν, φαίνεται ότι η υπόθεσή της μπορεί να σταθεί η αρχή για να καταρριφθούν κάποιες βεβαιότητες για την καθημερινή ζωή των προγόνων μας.

Πηγή: Alpha Galileo, 07/02/11
Ζ.Ξ.