Susan E. Alcock, Αρχαιολογίες του ελληνικού παρελθόντος. Τοπία, μνημεία και αναμνήσεις, εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2011, 407 σελ.
ISBN: 978-960-221-504-3

Η κοινωνική ή συλλογική μνήμη, που δημιουργεί μια κοινή ταυτότητα και παρέχει στους λαούς μια εικόνα για το παρελθόν τους αλλά κι ένα όραμα για το μέλλον, αποτελεί το θέμα αυτού του βιβλίου.
Το βιβλίο επικεντρώνεται στις κοινές αναμνήσεις των ανθρώπων της αρχαιότητας. Η συγγραφέας, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας και Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και Έφορος στο Μουσείο Αρχαιολογίας Kelsey, επιχειρεί να δείξει ότι ο υλικός πολιτισμός και πιο συγκεκριμένα οι αρχαιολογικές μαρτυρίες των τοπίων και των μνημείων μπορούν να αποκαλύψουν διαδρομές της μνήμης και της λήθης —μνημονικές πρακτικές και μορφές συλλογικής αμνησίας— σε κοινωνίες του παρελθόντος.
Τρεις διεξοδικές μελέτες εστιάζουν σε κοινωνίες που βρίσκονταν σε φάση διαφορετικού κάθε φορά μετασχηματισμού: στην Ελλάδα την πρώτη περίοδο της ρωμαϊκής κατάκτησης, στην ελληνιστική και ρωμαϊκή Κρήτη και στη Μεσσηνία από τους αρχαϊκούς ως τους ελληνιστικούς χρόνους.
Τα υλικά κατάλοιπα επιτρέπουν να παρακολουθήσουμε πώς ανταποκρίθηκαν οι κοινωνικές ομάδες σε αυτές τις προκλήσεις και πόσο διαφορετικά χρησιμοποίησαν, στο παρελθόν, το παρελθόν τους.