Συναγερμό έχουν εγείρει με κάθε μέσο οι αιγυπτιολόγοι σε όλον τον κόσμο σε σχέση με τους βανδαλισμούς των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αναταραχών στη χώρα. «Θα ήταν μια υπέροχη χειρονομία αν άτομα που εργάζονται στον τομέα του εμπορίου έργων τέχνης δεν αγοράζουν αιγυπτιακές αρχαιότητες, κυρίως αν αυτά δείχνουν να είναι μνημεία του Αρχαίου Βασιλείου ή αν φαίνεται ότι προέρχονται από τη μεμφιτική νεκρόπολη του Νέου Βασιλείου» δηλώνει η Salima Ikram καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου (AUC) ειδική στα ανθρωπολογικά και ζωικά κατάλοιπα. Παράλληλα, η δρ Ikram αποδίδει εύσημα στους απλούς Αιγυπτίους που κατά τη διάρκεια των έντονων γεγονότων συνέβαλαν και συμβάλλουν στην προστασία του Μουσείο του Καΐρου.

Παράλληλα, η παγκόσμια αιγυπτιολογική κοινότητα προσπαθεί να εκτιμήσει τις ζημιές στο Μουσείο αλλά και αλλού, με τη βοήθεια και του διαδικτύου. Για το Μουσείο έχουν ήδη ταυτιστεί τα τρία μέρη όπου συνέβησαν καταστροφές καθώς και ο τρόπος με τον οποίον μπήκαν οι συλητές, ανάμεσα σε φήμες που συνδέουν μη φωτογραφημένες κατεστραμμένες προθήκες με τον Θησαυρό της Τάνεως, δύο συλημένες μούμιες με τους προπάτορες του Τουτανκχαμών, Yuiya και Τjuya  – ανυπόστατες σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες – και γνωστή από φωτογραφίες του Al Jazeera κατεστραμμένη νεκρική λέμβο με το μεγαλύτερο γνωστό σχετικό αντικείμενο, που προέρχεται από τον τάφο του Meseti στο Ασιούτ. Στο Facebook, το ειδικό group που έχει συσταθεί με στόχο την προστασία και την αποκατάσταση του Μουσείου αριθμεί λίγο λιγότερα από 500 μέλη και ανανεώνεται συνεχώς. Ο Ζahi Hawass, που από χτες είναι Υπουργός Αρχαιοτήτων στο νέο κυβερνητικό σχήμα του – ανένδοτου ακόμη να παραιτηθεί –  Χόσνι Μουμπάρακ, επιβεβαίωσε ότι το μουσείο συνεχίζει από χτες να είναι ασφαλές αν και φυλάσσεται από ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας. Συγκεκριμένα, στην οροφή του μουσείου βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ δεκάδες στρατιώτες περιπολούν γύρω του. Οι στρατιώτες δηλώνουν ότι δεν έχουν εντολή να πυροβολήσουν, αλλά μόνο να προστατεύσουν την εθνική κληρονομιά της Αιγύπτου. Τη Δευτέρα περίπου 50 άτομα συνελήφθησαν, τα οποία, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας, επιχείρησαν να εισέλθουν στο μουσείο ενώ ακόμη περισσότεροι φέρονται ως συλληφθέντες σύμφωνα με στρατιωτική πηγή.

Αρχαιολόγοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες και για άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Ήδη, δυνάμεις ασφαλείας και πολίτες εμπόδισαν προσπάθεια λεηλασίας του Λούξορ, ενώ φόβοι εκφράζονται και για τις αρχαιότητες στο Καρνάκ – στην Α. όχθη του Νείλου όπου και γίνονται περισσότερες ταραχές. Μετά το ξέσπασμα των ταραχών, αποκλείσθηκε η πρόσβαση στις πυραμίδες της Γκίζας, ενώ κλειστή παρέμεινε και η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Πηγή: Σύνταξη, με πληροφορίες από Discovery News και in.gr, 01/02/11