Tις τελευταίες ηµέρες, ο Boy George θα ήταν πολύ πιο κοντά στους Jesus Loves You από ό,τι στους Culture Club, αν θα είχε δηλαδή να διαλέξει ανάµεσα στα δύο συγκροτήµατά του. Και αυτό επειδή ο περιβόητος ποπ σταρ µε τον «αµαρτωλό» βίο, δεν έγινε είδηση αυτήν τη φορά επειδή πέρασε τα σίδερα της φυλακής, αλλά επειδή πέρασε το κατώφλι της εκκλησίας. Ο Boy George πήγε και παρέδωσε σε κυπριακή εκκλησία του Λονδίνου µια εικόνα, η οποία είχε από χρόνια χαθεί. Τίποτε ωστόσο δεν θα είχε συµβεί αν ο Αρχιεπίσκοπος Πορφύριος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, δεν είχε εντοπίσει την εικόνα σε µια συνέντευξη του Boy George στην ολλανδική τηλεόραση να είναι κρεµασµένη δίπλα στο τζάκι στο σαλόνι του καλλιτέχνη: τον Ιησού Χριστό τον Παντοκράτορα.

Αµέσως υποψιάστηκε ότι ήταν µία από τις εικόνες του 18ου αιώνα που είχαν κλαπεί και πουληθεί µετά την εισβολή του 1974και αποφάσισε να το ψάξει πιο πολύ. Έπειτα από έρευνα κατέληξε ότι η εικόνα προέρχεται από την Κύπρο, από την εκκλησία του Αγίου Χαραλάµπους στο Νέο Χωριό Κυθρέας, στα κατεχόµενα.

«Ειδικοί βυζαντινολόγοι και ο πρόσφυγας ιερέας του χωριού έδωσαν τις σχετικές µαρτυρίες, οι οποίες και παραδόθηκαν στον κ. Boy George», αναφέρει τώρα σε ανακοίνωσή της η Εκκλησία της Κύπρου στο Λονδίνο.

Όταν πληροφορήθηκε ο Boy George τα σχετικά, δήλωσε αµέσως πρόθυµος να επιστρέψει την εικόνα χωρίς χρήµατα, και µάλιστα πολύ ευτυχής που συµβάλλει ώστε η εικόνα να επιστρέψει στο σπίτι της.

«Πάντα ήµουν φίλος της Κύπρου και είχα την εικόνα για 26 χρόνια. Ανυποµονώ να τη δω να παρουσιάζεται στην Κύπρο για τώρα και αργότερα να πάρει τη θέση της στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάµπους από όπου εκλάπη», είπε στο BBC. Στον ναό των Αγίων Αναργύρων στο Βόρειο Λονδίνο µάλιστα έγινε µια σεµνή τελετή όπου ο Boy George παρέδωσε την εικόνα, την οποία σηµειωτέον είχε αγοράσει το 1985 από έµπορο έργων τέχνης στο Kings Road του Λονδίνου, χωρίς να γνωρίζει την αληθινή της προέλευση. Στην ερώτηση για τη σηµερινή αξίατης εικόνας, ο Πορφύριος απάντησε πως «στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν µετρά µε τηναξία των εικόνων, τις σεβόµαστε ως πνευµατικές εικόνες και είναι υπέρ του (του Boy George) που δεν ζήτησε χρήµατα».

Πηγή: Τα Νέα, 21/1/11