10.000 αρχαιολογικές θέσεις έχουν καταγραφεί τα τελευταία 10 χρόνια στη Συρία. Το εντυπωσιακό νούμερα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, από τον Γενικό Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιολογίας και Μουσείων δρα Bassam Jamous σε πρόσφατη ομιλία του για την εξέλιξη της αρχαιολογικής δραστηριότητας στη χώρα κατά τη χρονιά που πέρασε.

Τα πρώτα ανθρώπινα κατάλοιπα στη χώρα, τα οποία εντοπίστηκαν στο Σπήλαιο αλ-Ντενταρίγια χρονολογούνται από το 100.000 π.Χ. Από τότε, η παρουσία του ανθρώπου στη σημερινή Συρία είναι συνεχής, όπως μαρτυρούν τα κατάλοιπα όλων των περιόδων της ανθρώπινης ιστορίας που βρίσκονται στη χώρα. Κατάλοιπα, αξιόλογα δείγματα των οποίων εντοπίστηκαν και κατά τη χρονιά που πέρασε, σε 60 θέσεις. Από τις πρόσφατες αυτές αποκαλύψεις ξεχώρισαν:

Η θέση Αλ-Τζερφ αλ-Άχμαρ στον Ευφράτη, όπου εντοπίστηκαν κυκλικές οικίες 11.000 ετών και πρώιμα πικτογραφικά μοτίβα.

Η θέση Αλ-Μπαλάας, στη Χάμα, όπου οι επιστήμονες αποκάλυψαν συμβολικές απεικονίσεις που παραπέμπουν σε αετό και ανάποδη πυραμίδα, και τα οποία χρονολογούνται στη 10η χιλιετία π.Χ.

Η παράσταση γυναικών σε χορό που βρέθηκε στη θέση Χαλούλα και χρονολογείται την 7η χιλιετία π.Χ. καθώς και οι διακοσμημένοι με τοιχογραφίες ταφικοί θάλαμοι της Παλμύρας, του 1ου αι. μ.Χ.

Ποιο όμως είναι το μέλλον της αρχαιολογίας στη Συρία; Ο δρ. Jamous προανήγγειλε την ίδρυση νέων μουσείων καθώς και την πρόταση θέσεων – μεταξύ των οποίων του Καλαάτ Σεμάν, της Αμρίτ και του Σουλεϊμάν Κιπ – ως Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μάλιστα, δεδομένου ότι η Συρία κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Carlo Scarpa για την πολιτιστική διαχείριση του «αρχαιολογικού πάρκου» της Δούρας-Ευρωπού, η αξίωση του δρα Jamous είναι κάθε άλλο παρά άπιαστο όνειρο.

Πηγή: Global Arab Network, 17/01/11

Ζ.Ξ.