«Χρώματος ανοικτού καφέ, με ανοικτό στόμα και μισόκλειστα μάτια». Έτσι περιέγραψαν οι επιστήμονες το βαλσαμωμένο κεφάλι ενός άνδρα, το οποίο βρέθηκε δύο χρόνια πριν σε χέρια ιδιωτών. Οι «ιδιοκτήτες» του το διαφύλασσαν ως λείψανο του Γάλλου μονάρχη Ερρίκου Δ΄, το σώμα του οποίου είχε βεβηλωθεί κατά την Γαλλική Επανάσταση και είχε διασκορπιστεί. Σήμερα, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να επιβεβαιώσουν ότι οι εικασίες ήταν αληθινές. Μια τρύπα στο αυτί που συμφωνεί με πορτρέτα του βασιλιά, το απομεινάρι ενός τραύματος που παραπέμπει σε μια γνωστή απόπειρα δολοφονίας και ο τρόπος ταρίχευσης που μπορεί να αναχθεί στον 17ο αι. ήταν τα στοιχεία για την ταύτιση με τον Ερρίκο, καθώς ένα τέστ DNA ήταν αδύνατο λόγω της συνεχούς μετακίνησης του αντικειμένου.

Ο Ερρίκος Δ΄ θεωρείται ένας από τους καλύτερους βασιλείς της Γαλλίας. Ο πρώτος της Δυναστείας των Βουρβόνων, έχτισε την Pont Neuf στον Σηκουάνα και έσωσε τη χώρα από τους θρησκευτικούς πολέμους που την μάστιζαν ασπαζόμενος ο ίδιος τον Καθολικισμό. Δολοφονήθηκε από φανατικό Καθολικό το 1610, σε ηλικία 57 ετών και το σώμα του ενταφιάστηκε στην Βασιλική του St. Denis στο Παρίσι για να βεβηλωθεί το 1793 από τους επαναστάτες και να πεταχτεί σε ομαδικό τάφο.

Όμως, κάποιος φαίνεται να έσωσε το κεφάλι του βασιλιά, το οποίο τελικά έφτασε ως τις μέρες μας. Οι γαλλικές αρχές σχεδιάζουν τώρα να επανενταφιάσουν το κεφάλι στο St. Denis, στα πλαίσια μεγάλης λειτουργίας που θα γίνει την επόμενη χρονιά.

Πηγή: BBC, 15/12/10

Ζ.Ξ.