Εννεαμελής διεθνής ομάδα ερευνητών μελετά ένα νέο αγγείο που βρέθηκε το 2004 στην περιοχή του Κουμράν, πολύ κοντά με τα σπήλαια όπου είχαν εντοπιστεί τα περίφημα «χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας». Το αγγείο, που έχει χαρακτήρα χρηστικό, είχε βρεθεί πλήρες και σφραγισμένο, γεγονός που ωθεί τους επιστήμονες να μιλούν για έναν νέο πιθανό αρχαιολογικό θησαυρό.

Μέχρι σήμερα το αγγείο, που σφραγιζόταν με ένα άλλο μικρό αναποδογυρισμένο αγγείο σε χρήση πώματος, έχει ανοίξει ενώ μια κάμερα που τοποθετήθηκε στο εσωτερικό του κατέγραψε περιεχόμενο πάχους 3 εκ. Οι μέχρι σήμερα αναλύσεις έχουν καταδείξει την παρουσία γύψου στο περιεχόμενο αυτό. Στο εσωτερικό του αγγείου βρέθηκε επίσης κάρβουνο, το οποίο έχει χρονολογηθεί με ραδιενεργό άνθρακα μεταξύ 100 π.Χ. και 15 μ.Χ., την περίοδο δηλαδή κατά την οποία το γειτονικό κοινόβιο του Κουμράν κατοικούνταν.

Αίνιγμα για τους επιστήμονες προκαλεί το γιατί οι αρχαίοι κάτοικοι επέλεξαν να αποθηκεύσουν ένα απλό τμήμα γύψου τόσο επιμελώς. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους Yuval Peleg και Yitzhak Magen, οι κάτοικοι του Κουμράν μετέτρεψαν κάποτε τους στάβλους του κοινοβίου τους σε κινστέρνα – εργασία που απαιτούσε τη χρήση γύψου – ενώ δάπεδα και αγωγοί νερού ήταν επίσης κονιαμένα με γύψο. Με βάση την πληροφορία αυτή, η αποθήκευση του υλικού λόγω συχνής χρήσης σε εργασίες συντήρησης είναι πιθανή. Έχει επίσης υποτεθεί ότι ο γύψος στο αγγείο δεν αποτελεί παρά μια εσωτερική επικάλυψη που θα διατηρούσε το πραγματικό περιεχόμενο του σε σταθερές συνθήκες. Αν δε στο αγγείο έβαζαν νερό, τότε μπορούμε να μιλάμε για έναν πρόγονο του δικού μας «θερμός»!

Για να κατανοηθεί όμως πλήρως η απλή φαινομενικά αποκάλυψη, είναι αναγκαία η κατανόηση του χαρακτήρα της κοινότητας του Κουμράν εν γένει. Οι παραδεδομένες θεωρίες που ήθελαν την εγκατάσταση ως κοινόβιο Εσσαίων αμφισβητούνται με νέες εκδοχές όπου τα οικιστικά κατάλοιπα αφορούσαν εγκατάσταση στρατιωτικών της εβραϊκής Δυναστείας των Ασμοναίων, τους οποίους διαδέχθηκαν πολίτες της Ιερουσαλήμ εκδιωγμένοι από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ. Σύμφωνα με την θεωρία αυτή μάλιστα τα περισσότερα από 900 χειρόγραφα που βρέθηκαν στις σπηλιές δεν ήταν τίποτε άλλο από τη γραπτή τους κληρονομιά, αρχειακό υλικό το οποίο προσπάθησαν να διαφυλάξουν.

Πηγή: Unreported Heritage News, 10/12/10

Ζ.Ξ.