Για πρώτη φορά το ευρύ κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει σημαντικά αντικείμενα μαγείας του αρχαίου κόσμου, προερχόμενα από συλλογές ιδρυμάτων και ιδιωτών κατόχων, τα οποία μέχρι σήμερα παρέμεναν αδημοσίευτα.
Η Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών, συμμετέχοντας για δεύτερη χρονιά στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που για τη διετία 2009-2010 ήταν αφιερωμένες στο θέμα «Μάγοι, ξόρκια, φυλαχτά: Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο», διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου Βάσκανος οφθαλμός. Σύμβολα μαγείας από ιδιωτικές αρχαιολογικές συλλογές, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (Βασιλίσσης Σοφίας 22, Αθήνα), ώρα 12.00.

Από το σύνολο των πτυχών της μαγείας, η επιστημονική ομάδα, που εργάστηκε για την εν λόγω έκδοση επέλεξε να παρουσιαστεί η βασκανία ως ζήτημα που απασχόλησε διαχρονικά τον άνθρωπο.
Στο βιβλίο επιχειρείται η διερεύνηση του θέματος της βασκανίας από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεότερα χρόνια και η προσέγγισή του γίνεται από διαφορετικές πλευρές, όπως η θρησκεία, η μυθολογία, η καθημερινότητα και η κοινωνική ζωή.

Α.Μ.