Μπορεί η Τέχνη να αποτελέσει μέσον «ψυχοθεραπείας»; Μπορεί, αρκεί ο κατάλληλος καθοδηγητής για μια εσωτερική διαδρομή του καθενός μέσα από τα έργα της Τέχνης. Εφαρμόζεται με τη Metamyth© Τherapy through art, μια θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στη μυθολογία και τη δραματουργία. Εμπνευστής και δημιουργός αυτής της τεχνικής είναι η ηθοποιός, συγγραφέας και δραματοθεραπεύτρια Θάλεια Βαλέτα που παρουσίασε τη μέθοδό της στη Θεσσαλονίκη, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Όχημα της διαδρομής στον εσωτερικό κόσμο του θεατή μέσω των έργων τέχνης, αποτέλεσαν οι «Ανεύρετοι νήσοι» – η έκθεση που εστιάζει στο ταξίδι του καλλιτέχνη φωτίζοντας εικονογραφικά και θεωρητικά την πορεία της δημιουργίας: μοναχικότητα, μελαγχολία, απομόνωση, ενθουσιασμός, απογοήτευση αλλά και ματαιότητα.
«Η βιωματική ξενάγηση είναι μια πρωτότυπη προσέγγιση της έκθεσης, η οποία χρησιμοποιεί ως εργαλεία την αφήγηση, την ερμηνεία, τη μυθολογία και τις θεατρικές τεχνικές που δίνουν έμφαση στη φωνή, στην κίνηση στη φαντασία, στην επικοινωνία, στον ρυθμό και στην τελετουργία» εξηγεί η δραματοθεραπεύτρια Θάλεια Βαλέτα. Είναι μια τεχνική που αποσκοπεί στην ψυχική ανανέωση και ανάπτυξη των εσωτερικών διαδρομών. «Η συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται στο ταξίδι του καλλιτέχνη προς το νησί του. Ωστόσο, ο καθένας κάνοντας αυτή τη διαδρομή, μπορεί να δει την τέχνη πιο φιλικά, ως ένα εργαλείο στη ζωή του» διευκρινίζει η κ. Βαλέτα. «Μέσα από την τεχνική της βιωματικής ξενάγησης δημιουργείται ένας διάλογος μεταξύ του έργου τέχνης και του θεατή».

Πηγή:Καθημερινή, Γ. Μυρτσιώτη, 25/11/10