Εμπλουτίστηκε πρόσφατα με νέα ανασκαφική έκθεση το περιεχόμενο της εικονικής ανασκαφής της Ζωμίνθου, γεγονός που μαρτυρά ότι το έργο του πρόσφατα χαμένου Γιάννη Σακελλαράκη βρίσκει άξιους συνεχιστές στη σύζυγό του αρχαιολόγου, Έφη και στα μέλη της επιστημονικής του ομάδας.

Σύμφωνα με την έκθεση, που παρουσιάζεται στα αγγλικά στην κατηγορία Interactive Dig του ιστοτόπου του αμερικανικού περιοδικού Archaeology, εκτεταμένος τοίχος αποκαλύφθηκε στον τομέα ΙΙ, στην περιοχή Α της θέσης. Ανήκει στο ένα από τα δύο μινωικά στρώματα καταστροφής του κτιρίου. Το σημείο έχει ήδη χαρακτηριστεί από την εύρεση σημαντικού αριθμού αγγείων (ένας κύαθος, έξι καρποδόχες) αλλά το νέο τμήμα (που έχει ονομαστεί τοίχος Α) θεωρείται σημαντικό ως εκτεταμένο καθώς και ως πρωιμότερο σχετικά με τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του στρώματος. Στους τομείς ΙΙΙ και ΙV, που δεν ανασκάφηκαν εκτεταμένα, κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί το τέρμα του μινωικού στρώματος.

Στην περιοχή Β, στη θέση Μνήματα, όπου ανασκάπτεται μυκηναϊκή εγκατάσταση, οι ανασκαφείς αποκάλυψαν δωμάτιο με θρανίο στον Β. τοίχο του. Στην ευρύτερη περιοχή (τομές 1-5) βρέθηκε κεραμική χρηστικού χαρακτήρα, αν και η τομή 2 περιελάμβανε και δείγματα πιο εκλεπτυσμένης κατασκευής σε βαθύτερα τμήματα της στρωματογραφίας της. Στην περιοχή βρέθηκαν επίσης λίθινα αγγεία σε πολλά σχήματα, αγνύθες και χάλκινο αντικείμενο που ταυτίζεται με σμίλη.

Στον τομέα της συντήρησης σημειώθηκε πρόοδος στην αποκατάσταση πίθου που είχε βρεθεί κατά τη δεκαετία του 1990 και πρόκειται να εκτεθεί στο υπό κατασκευήν Μουσείο Ανωγείων. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης και η κατασκευή εικονικού μουσείου, ένα μοντέλο του οποίου, με ευρήματα από το εργαστήριο κεραμικής που αποκαλύφθηκε το 1989 έχει ήδη παρουσιαστεί. Το εικονικό μουσείο θα είναι σύντομα προσβάσιμο από τον ελληνικό ιστότοπο της ανασκαφής.

Πηγή: Archaeology, 11/11/2010

Ζ.Ξ.