Σκαλωσιές ντύνουν και πάλι τα Προπύλαια ώστε όχι µόνο να αποκτήσουν ξανά την εικόνα που είχαν τον 5ο αι. π.Χ., αλλά και να προστατευθούν από τους σεισµούς.
Δεν πρόλαβαν ναχαρούν οι επισκέπτες του ΙερούΒράχου τα µνηµεία χωρίς σκαλωσιές, καθώς τις θέσεις τους πήραν τα πανό των συµβασιούχων. Και τώρα τα ικριώµατα επιστρέφουν δριµύτερα για να ντύσουν ξανά τα Προπύλαια και τη δυτική όψη του Παρθενώνα, καθώς είναι επιτακτική ανάγκη της αναστήλωσής τους στο πλαίσιο του µακροβιότερου και µεγαλύτερου διεθνώς αναστηλωτικού προγράµµατος, αυτού της Ακρόπολης.

Στο µικροσκόπιο τηςΥπηρεσίας Συντήρησης Μνηµείων Ακρόπολης µπαίνει τώρα η νότια πτέρυγα των Προπυλαίων -το πιο ιδιόµορφο από αρχιτεκτονικής πλευράς τµήµα του µνηµείου, καθώς πολλά από τα αρχιτεκτονικά µέλη του είναι το αποτέλεσµα λύσεων που εφαρµόσθηκαν άπαξ στην επίσηµη αρχιτεκτονική: το τµήµα εκείνο πουβλέπει δηλαδή ο επισκέπτης δεξιά καθώς ανεβαίνει τη µνηµειακή κλίµακα εισόδου. Στους τοίχους του θα βρουν τη θέση τους 50 αρχιτεκτονικά µέλη, των οποίων το αυθεντικό υλικό κυµαίνεται από 60 έως 100% µε αποτέλεσµα το αρχαίο υλικό της πτέρυγας να αγγίζει το 89%.

Τρεις είναι οι λόγοι που επιβάλλουν την άµεση επέµβαση στο µνηµείο που σχεδιάστηκε από τον Μνησικλή και άρχισε να χτίζεται το437 π.Χ., χωρίς να ολοκληρωθεί ποτέ.«Πρώτον, έτσι θα διατηρηθούν καλύτερα τα µέλη που θα αναστηλωθούν, αφού η παραµονή τους στο έδαφος τα εκθέτει σε κινδύνους τόσο φυσικούς όσο και ανθρωπογενείς», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια της ΥΣΜΑ Μαίρη Ιωαννίδου. «Δεύτερον, θα βελτιωθεί η εικόνα του και η αναγνωσιµότητά του από τους επισκέπτες. Και τρίτον θα βελτιώσει την απόκριση της συγκεκριµένης περιοχής του µνηµείου σε ενδεχόµενο σεισµό». Το πρόγραµµα µελέτησε ο αρχιτέκτονας Τάσος Τανούλας και πήρε ήδη το πράσινο φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο.

Η χρηµατοδότηση των έργων, που αναµένεται να ολοκληρωθούν έως το 2013, προέρχεται από το ΕΣΠΑ και οι πρώτες σκαλωσιές έχουν ήδη τοποθετηθεί στον νότιο τοίχο του κεντρικού κτιρίου των Προπυλαίων -προβλέπεται τοποθέτηση 16 λίθων- ενώ εν συνεχεία θα προχωρήσουν στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων και στη δυτική όψη του Παρθενώνα, τη µοναδική που δεν έχει δεχτεί σχεδόν καµία επέµβαση από την εποχή που ανεγέρθηκε το µνηµείο.

Γιατί όµως το βάρος πέφτει στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων και όχι στη βόρεια (το κεντρικό τµήµα έχει ολοκληρωθεί); «Αν και οι µελέτες για τη βόρεια πλευρά είναι έτοιµες και προβλέπεται πιθανόν η αποκατάσταση της στέγης, είναι ένα πρόγραµµα το οποίο δεν είναι ακόµη ώριµο, είναι δαπανηρό, και δεν µπορεί να ολοκληρωθεί µέσα στα τρία χρόνια που δίνει περιθώρια το ΕΣΠΑ», εξηγεί η κ. Ιωαννίδου.

Έπεσε και «κεραµίδα» στο τραπέζι
Έντονος προβληµατισµός επικράτησε για την «κεραµίδα του Μνησικλέους» -µια µαρµάρινη πλάκα διαστάσεων 4,5Χ2,7 µ. και βάρους 7,5 τόνων, που λειτουργούσε ως στέγαστρο στο κενό που δηµιουργούνταν ανάµεσα στη στέγη του κεντρικού τµήµατος των Προπυλαίων και των πτερύγων του, ένα προς τη νότια και ένα προς τη βόρεια. Αν και έχουν βρεθεί θραύσµατα του και θεωρείται πως η συµπλήρωσή του µε νέο υλικό θα είχε διδακτικό αποτέλεσµα, η Επιτροπή Συντήρησης Μνηµείων Ακροπόλεως εµφανίστηκε επιφυλακτική για την τοποθέτηση της «κεραµίδας» επί του µνηµείου, θεωρώντας το έργο δαπανηρό. Το ΚΑΣ, όµως, γνωµοδότησε όχι απλώς να «παντρευτεί» το αρχαίο µε νέο υλικό για την αποκατάσταση της «κεραµίδας», αλλά και για την κατασκευή και µίας επιπλέον αποκλειστικά από νέο υλικό ενώ θα αποφασίσει εκ νέου ποια από τις δύο θα ανεβαστεί στο µνηµείο.

Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 11/11/10