Επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, συγγενείς τους και φιλότεχνοι θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για έργα τέχνης που αρπάχτηκαν από τους Ναζί κατά τη λεηλασία εβραϊκών περιουσιών. 25.000 έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων πίνακες του Μονέ και του Σαγκάλ, πολύτιμα καυχήματα συλλογών επιφανών Εβραίων της Γαλλίας και του Βελγίου, αρπάχτηκαν από τους Ναζί, όταν και οι ιδιοκτήτες τους οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά το διάστημα 1940-1944.

Σήμερα, τα χαμένα αυτά αριστουργήματα και η ιστορία τους βγαίνουν ξανά στο φως με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Μέσο γι αυτό αποτελεί μια διαδικτυακή βάση πληροφοριών με ξεχωριστή καταχώρηση για το κάθε έργο τέχνης, όπου περιλαμβάνονται το όνομά του, φωτογραφίες του, και σχετικά έγγραφα – ειδικά για περιπτώσεις επανεντοπισμού και επιστροφής αντικειμένων. Αξιοσημείωτο είναι ότι η βάση πληροφοριών κατέστη δυνατή λόγων της εκτενούς καταγραφής των λαφύρων από τους ίδιους τους Ναζί. Φωτογραφίες καλλιτεχνημάτων κατά την αφαίρεσή τους από λεηλατημένα εβραϊκά σπίτια και δακτυλογραφημένα δελτία που είχαν συσταθεί για το καθένα, ψηφιοποιήθηκαν για να ανεβούν στο διαδίκτυο.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Αμερικανικό Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος και το Συμβούλιο Εβραϊκών Υλικών Διεκδικήσεων έναντι της Γερμανίας και, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι ήδη διαθέσιμο στο κοινό από τις 25 Οκτωβρίου 2010.

Πηγή: Athens News, 29/10/10

Z.Ξ.