Εννέα αιγυπτιακές αρχαιότητες έκλεψε και προώθησε για πώληση στον οίκο δημοπρασιών Christie’ s o Barry Stern, πρώην διευθυντής του Μουσείου Χίλγουντ του Λονγκ Άιλαντ στις ΗΠΑ.

Οι αρχαιότητες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ένα χάλκινο αγαλμάτιο του θεού Άπι και ένα ταφικό αγαλματίδιο τύπου «ουσάμπτι» από ασβεστόλιθο, αποτελούσαν μέρος της συλλογής του Μουσείου, στο οποίο ο Stern εργαζόταν για πάνω από 22 χρόνια. Όταν το συμβόλαιό του πλησίαζε στο τέλος του, ο Stern, θιγμένος από υποτιθέμενη κακομεταχείρισή του ως εργαζομένου, έκλεψε τα αιγυπτιακά τέχνεργα ενώ αφαίρεσε οποιαδήποτε περιγραφή τους από τους καταλόγους του μουσείου, για να μην γίνει αντιληπτή η κλοπή. Στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 2008, τα προώθησε στον οίκο Christie’ s για δημοπρασία, παρουσιάζοντάς τα ως μέρος της προσωπικής του συλλογής. Χωρίς προφανώς να ελέγξουν την ακριβή προέλευση του αιγυπτιακού θησαυρού, οι υπεύθυνοι του οίκου προχώρησαν στη δημοπρασία και πώλησαν τα αντικείμενα, τα οποία απέφεραν συνολικά το ποσό των $51,500. Τα χρήματα τοποθετήθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό του Stern.

Οι πρώτες υποψίες για τον Stern δημιουργήθηκαν όταν ένας υπάλληλος του μουσείου έλαβε μια προσφορά αγορών από τα Christie’ s η οποία απευθυνόταν στον πρώην διευθυντή. Το μήνυμα ελήφθη μέσω του φαξ στο παλιό γραφείο του! Η πρώτη επαφή του FBI με τον Stern, κατά την οποία εκείνος υποστήριξε ότι τα αιγυπτιακά αντικείμενα ήταν δώρο από τους γονείς του, έγινε πριν από έναν χρόνο. Σήμερα, οκτώ από τα αντικείμενα έχουν επιστραφεί ενώ το ένα, που πωλήθηκε σε συλλέκτη από τη Γερμανία, παραμένει στον νέο του κάτοχο καθώς ο νόμος της χώρας δεν τον υποχρεώνει να το επιστρέψει. Όσο για τον Stern, εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης ενός έτους ενώ αποζημίωσε το μουσείο με $6,500 για το αντικείμενο που παραμένει στη Γερμανία.

Τέλος καλό λοιπόν για την περιπέτεια των εννέα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων. Μήπως όμως, εκτός από τον ένοχο Stern, θα έπρεπε να τονιστεί και η συμβολή στο έγκλημα ιδρυμάτων όπως ο οίκος Christie’ s και κανονισμών που επέτρεψαν τη δράση του; Γιατί είναι σίγουρο ότι οι κλοπές αρχαιοτήτων θα συνεχίζονται όσο υπάρχουν οικονομικές απολαβές δυνατές μέσω νομικών κενών και δραστηριοτήτων «αξιοσέβαστων» για τους πολιτιστικούς κύκλους ιδρυμάτων.

Σύνταξη, με πληροφορίες από New York Post, Νew York Daily News και Greenwich Times

Ζ.Ξ.