Όµηροι βρίσκονται µνηµεία και συµβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισµού και Τουρισµού, σε µία κόντρα δίχως τέλος, που αφήνει χαµένους τους επισκέπτες και πλήττει ανεπανόρθωτα την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς
Λουκέτο κάθε τρεις και λίγο στο σηµαντικότερο ελληνικό, και το πρώτο σε επισκεψιµότητα, µνηµείο, την Ακρόπολη. Στο παιχνίδι µπήκε πρόσφατα και το µεγαλύτερο ελληνικό µουσείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό. Τουρίστες που φεύγουν είτε απογοητευµένοι καθώς έχουν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόµετρα για να δουν από κοντά τον Ιερό Βράχο είτε που µπαίνουν χαµογελαστοί ανάµεσα στα πανό των διαµαρτυροµένων, χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο.

Και όπως όλα δείχνουν, δεν φαίνεται τελικά η κόντρα ανάµεσα σε συµβασιούχους και υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού να λήγει άµεσα. Πώς να γίνει άλλωστε αυτό, όταν οι συµβάσεις ορισµένου χρόνου λήγουν στις 31 Οκτωβρίου και οι επικείµενες εκλογές προσφέρονται για άσκηση πίεσης στην ηγεσία του ΥΠΠΟΤ; «Το πρόβληµα είναι µεγάλο», αναγνωρίζουν και οι δύο πλευρές. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος πως υπάρχουν 4.500 κενές οργανικές θέσεις στο ΥΠΠΟΤ και οι συµβασιούχοι υπολογίζονται στους 2.800. Και όλοι να προσλαµβάνονταν δηλαδή αύριο το πρώι πάλι κενά θα υπήρχαν στο ΥΠΠΟΤ, ενώ ολοένα ανοίγουν µεγάλα έργα, όλο και εγκαινιάζονται νέοι αρχαιολογικοί χώροι και µουσεία.

Ένας συµβασιούχος µπορεί να εργάζεται κατά µέσο όρο πέντε χρόνια σε καθεστώς ανασφάλειας. Πολλοί είναι εκείνοι που τους τελευταίους 22 µήνες εργάζονταν απλήρωτοι, ενώ εκατοντάδες ακόµη βρίσκονται σε απόγνωση καθώς λόγω ειδικότητας δεν µπορούν να εργαστούν αλλού (π.χ.

αρχαιολόγοι, συντηρητές) µε αποτέλεσµα µόλις λήξει το 24µηνο που επέβαλε ο νόµος Παυλόπουλου -βάσει του οποίου δεν επιτρέπεται η επαναπρόσληψή τους- να µην µπορούν να απορροφηθούν αλλού. Σε αυτούς δε πρέπει να προστεθούν και όσοι εργάζονται ύστερα από αιτήσεις ασφαλιστικών µέτρων.

«Το υπουργείο δεν κάνει ούτε µπρος ούτε πίσω», είναι η επίσηµη θέση. «Καταβάλλουµε ήδη τα δεδουλευµένα» (σ.σ.: σύµφωνα µε τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισµού και Τουρισµού Τηλέµαχο Χυτήρη, από τους 800 που δικαιούνται δεδουλευµένα από την 1/1/2008, κάπου 400 έχουν ήδη προσκοµίσει τα κοντά δεκαπέντε δικαιολογητικά που απαιτούνται και έχουν αποπληρωθεί). Στόχος του υπουργείου, σύµφωνα µε πηγές, είναι «να έχουµε ολοκληρώσει τη διαδικασία µέσα σε έναν µήνα. Για το θέµα του 24µηνου ήταν έτοιµη τροπολογία που θα επέλυε το ζήτηµα, όµως την τελευταία στιγµή αποφασίστηκε να αντιµετωπιστεί το θέµα κεντρικά από το υπουργείο Εσωτερικών, οπότε και αποσύρθηκε. Όσο για µονιµοποιήσεις όµως, ούτε λόγος δεδοµένων των συνθηκών».

Αποτέλεσµα; Τα πρόσφατα επεισόδια που έκαναν τον γύρο του κόσµου µε φόντο την Ακρόπολη. Είναι λύση όµως να βρίσκονται όµηροι τα µνηµεία; «Είναι κι αυτό µια µορφή διαµαρτυρίας», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωµατείου Εκτάκτου Προσωπικού Νίκος Χασοµέρης. «Δεν είναι αντιφατικό από τη µία πλευρά να απολύονται οι συµβασιούχοι που έχουν πείρα ή να µένουν απλήρωτοι και από την άλλη να βγαίνουν διαρκώς νέες προκηρύξεις;».

Δίκαιο ή άδικο το ζήτηµα είναι πως το µνηµείο -σύµβολο της κλασικής αρχαιότητας και µνηµείο παγκόσµιας πολιτιστικής κληρονοµιάς- βρίσκεται κάθε λίγο κλειστό, γίνεται πρωτοσέλιδο στον ξένο Τύπο και θέµα στα τηλεοπτικά κανάλια. Και όλα αυτά εν µέσω οικονοµικής κρίσης, όπου όχι µόνο η εικόνα της χώρας δέχεται ένα επιπλέον πλήγµα, αλλά παραλλήλως έχει και διαφυγόντα κέρδη λόγω των κινητοποιήσεων.

Σε 35.000-40.000 ευρώ ηµερησίως εκτιµάται ότι χάνονται όταν είναι κλειστή η Ακρόπολη, ενώ η δυσφήµηση είναι ανεκτίµητη. Το ποσό αυτό στερούνται όχι µόνο τα ελληνικά µνηµεία συνολικά και η συντήρησή τους, αλλά και το ίδιο το ταµείο του ΥΠΠΟΤ για να καλύψει µισθούς και δαπάνες.

Λουκέτο όµως βρίσκουν οι επισκέπτες όχι µόνο επειδή απεργούν οι συµβασιούχοι, αλλά και επειδή σε αρκετές περιπτώσεις δεν επαρκούν οι φύλακες, µε αποτέλεσµα να υπάρχουν χώροι που λειτουργούν µε µονή βάρδια (κλείνουν στις 15.00).

«Πριν από 20 χρόνια οι εργαζόµενοι στο υπουργείο ήταν 5.000 εκ των οποίων οι 2.500 φύλακες. Σήµερα που τα µουσεία έχουν αυξηθεί και στο µεταξύ υπάρχει προσωπικό που έχει αποχωρήσει, οι εργαζόµενοι είναι 10.000 εκ των οποίων φύλακες 1.200», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, Γιάννης Μαυρικόπουλος. «Και να σκεφτεί κάποιος ότι σε µελέτη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων προ µερικών ετών είχε εκτιµηθεί πως απαιτούνται 3.500 φύλακες για να λειτουργήσουν σωστά µουσεία και αρχαιολογικοί χώροι».

Αν οι συµβασιούχοι απολυθούν στις 31 Οκτωβρίου, η ΠΕΥΦΑ εκτιµά πως θα υπάρχει πρόβληµα ακόµη και σε χώρους που λειτουργούν µε µονή βάρδια, ενώ µεγάλοι χώροι, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα αναγκαστούν να κλείσουν αίθουσες. Και υποστηρίζουν πως θα υπάρξει θέµα ασφαλείας, περιγράφοντας την κατάσταση ως «δραµατική». «Τη νύχτα ειδικά το πρόβληµα θα είναι ακόµη εντονότερο», εξηγούν.

Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 22/10/10