Διεθνείς προσωπικότητες που «τρέχουν» σε εικαστικό διάλογο, το ντεµπούτο µιας µαρµάρινης Νίκης ηλικίας 2.500 ετών, έκθεση για τη δηµοκρατία και µία όπερα συνθέτουν τις εκδηλώσεις για τον εορτασµό από τα 2.500 χρόνια της Μάχης του Μαραθώνα.
Ανάµεσα στις προσωπικότητες της τέχνης (κυρίως) και των γραµµάτων που έχουν ήδη κλείσει εισιτήριο για την 31η Οκτωβρίου για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, στο πλαίσιο του µαραθώνιου λόγου, είναι οι Ντέιβιντ Εϊντιν, Νικολάους Χιρς, Χουάνγκ Γιονγκ Πινγκ, ενώ το «παρών» θα δώσουν Έλληνες από διαφορετικά πεδία και γενιές, όπως οι Βλάσης Κανιάρης, Ανδρέας Αγγελιδάκης, Ζυράνα Ζατέλλη, Αντώνης Λιάκος, Κωστής Βελώνης, Αθανάσιος Αργιανάς, Νίκος Αλεξίου, Λήδα Παπακωνσταντίνου, ανάµεσα σε άλλους, ενώ ανοιχτό είναι µέχρι την τελευταία στιγµή το ενδεχόµενο να συµµετέχουν ο Κώστας Γαβράς και η Λίντα Μπένκλις.

Τo Μarathon Ρroject οργανώνει η µη κερδοσκοπική πρωτοβουλία Σαπρόφυτα σε συνεργασία µε το Ίδρυµα Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ και το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, µε την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισµού και Τουρισµού και τη στήριξη του ΟΠΑΠ.
Οι πολιτιστικές δράσεις όµως για τις ηµέρες που το µεγάλο αθλητικό γεγονός θα πραγµατοποιηθεί στην Αθήνα δεν περιορίζονται στο Μarathon Ρroject. Το Σάββατο (23/10) εγκαινιάζεται στο Ζάππειο η έκθεση του Σπύρου Μερκούρη «Δηµοκρατία και Μάχη του Μαραθώνα», όπου θα παρουσιαστούν οι δύο πολιτισµοί -ελληνικός και περσικός- που αναµετρήθηκαν στη µάχη. Οι λόγοι της νίκης των Αθηναίων, οι ιστορικές και πολιτικές εξελίξεις µετά τη µάχη, αλλά και οι αναφορές της στη σύγχρονη τέχνη, όπως παρουσιάζονται µέσα από αντίγραφα αρχαιοτήτων και οπτικοακουστικό υλικό, συνθέτουν την έκθεση για την οποία έχει συνεργαστεί και η αρχαιολόγος Έρση Σπαθάρη.

Παρούσα όµως στη γιορτή θα είναι και η Εθνική Λυρική Σκηνή µε την όπερα του Παύλου Καρέρ «Μαραθών-Σαλαµίς» (σε κείµενο Μέµνονα Μαρτζώκη), που θα κάνει πρεµιέρα στις 29 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ολύµπια (Ακαδηµίας 59) σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη και υπό τη µουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή. Πρόκειται για την όπερα που γράφτηκε για να εγκαινιάσει το Δηµοτικό Θέατρο Αθηνών το 1888, αλλά τελικώς ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή µόλις το 2003 και η υπόθεσή της κινείται γύρω από τον απόηχο της Μάχης του Μαραθώνα και την ελληνική νίκη κατά των Περσών στη Σαλαµίνα.

Στο προσκήνιο η Νίκη του Καλλιµάχου
Ντεµπούτο στο πλαίσιο του εορτασµού για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα αναµένεται να κάνει και η Νίκη του Καλλιµάχου, ένα γυναικείο άγαλµα από παριανό µάρµαρο που αφιερώθηκε στη θεά Αθηνά και στήθηκε δίπλα στον Παρθενώνα για να τιµηθεί µετά θάνατον ο πολέµαρχος Καλλίµαχος, χάρη στην ψήφο του οποίου αποφασίστηκε να γίνει η Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) τη συγκεκριµένη µέρα και ώρα, στην πεδιάδα του Μαραθώνα. Το κατακερµατισµένο άγαλµα αφού συντηρήθηκε, θα στηθεί στον ενεπίγραφο κίονά του ύψους 5 µ., µέσα στο Μουσείο της Ακρόπολης την ερχόµενη εβδοµάδα και τα αποκαλυπτήριά του θα γίνουν από τον υπουργό Πολιτισµού και Τουρισµού, Παύλο Γερουλάνο.

Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 20/10/10