Αβέβαιο είναι το μέλλον της αρχαιολογίας της Βρετανίας και μάλιστα σε μια περίοδο που ο – μέχρι τώρα ελάχιστα ενδιαφέρων εκτός της χώρας – κλάδος βρίσκεται σε πλήρη άνθιση, προκαλώντας πλέον και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας. Το πρόβλημα βρίσκεται στην ολοένα αυστηρότερη νομοθεσία της χώρας σχετικά με τη μελέτη μιας τεράστιας πηγής πληροφοριών για τους αρχαιολόγους: των ανθρωπολογικών καταλοίπων.

Από το 2008 ο βρετανικός νόμος επιτρέπει τη μελέτη ανθρωπολογικών καταλοίπων που ανασκάπτονται από το έδαφος μόνο για δύο χρόνια, ενώ μετά την πάροδο της διετίας προβλέπει τον επανενταφιασμό τους. Η αιτία βρίσκεται στο ότι η ανασκαφή αρχαίων σωμάτων δεν περιλαμβάνεται στην δικαιοδοσία κάποιας υπηρεσίας σχετιζόμενης με την αρχαιολογία. Αντίθετα, την ευθύνη έφερε μέχρι και το 2007 το Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων (Home Office), ενώ στη συνέχεια η δικαιοδοσία μεταβιβάστηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Προφανώς, για τα αρχαία ανθρωπολογικά κατάλοιπα ισχύει ό,τι και για τα σύγχρονα!

Ο νόμος έχει χαρακτηριστεί ως απειλή για την αρχαιολογική έρευνα σε μια περίοδο όπου άφθονα ανθρωπολογικά κατάλοιπα έρχονται στο φως. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πλέον γνωστή βρετανική θέση, το Στόουνχεντζ, έχουν ανασκαφεί πενήντα περίπου σκελετοί και πάνω από 50.000 υπολείμματα οστών. Με τη σημερινή νομοθεσία, οι ερευνητές θα πρέπει να επιδοθούν σε αγώνα δρόμου προκειμένου να μελετήσουν το υλικό αυτό και να βγάλουν κάποια βασικά μόνο συμπεράσματα. Μόνη επιλογή είναι η πίεση στις αρχές για την αλλαγή του νόμου που θα επιτρέψει τη γνωριμία των Βρετανών με το παρελθόν τους.

Πηγή: BBC, 13/10/10

Ζ.Ξ.