Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (Καλλισπέρη 12, 11742 Αθήνα) υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο να προσεγγίσουν οι μαθητές τα εκθέματα και τον μουσειακό χώρο με τρόπο βιωματικό και δημιουργικό, έτσι ώστε η επίσκεψη στο μουσείο να γίνει μία ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική εμπειρία.
Τα προγράμματα υλοποιούνται στις Μόνιμες Συλλογές, όπου οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν «Ένα χρυσό ταξίδι στον χρόνο» και να εξοικειωθούν με την τέχνη μέσα από τα λαμπερά εκθέματα του ΜΚΗΛ. Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Κοσμήματος απευθύνονται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου Λυκείου και ΙΒ, καθώς και φοιτητές ή σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 
Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες για σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν σαν στόχο τη βιωματική προσέγγιση του παρελθόντος και της τέχνης, μέσα από τα εκθέματα των μονίμων συλλογών που σχετίζονται με τις ιστορικές περιόδους που διδάσκονται  τα παιδιά στο δημοτικό σχολείο.

Τα προγράμματα για το γυμνάσιο και το λύκειο αντίστοιχα, στοχεύουν σε μια ευρεία θεώρηση των ποικίλων εκφάνσεων της τέχνης σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αποτυπώνονται μέσα από την τέχνη του δημιουργού. Παράλληλα, προσφέρουν και στοιχεία επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς ρίχνουν φως στις επαγγελματικές προοπτικές ειδικοτήτων που σχετίζονται με το μουσείο, όπως του χρυσοχόου, του μουσειολόγου και του ιστορικού τέχνης. 
 
Το Μουσείο προσφέρει επίσης μια ωριαία δραστηριότητα για σχολικές ομάδες προσχολικής εκπαίδευσης με τίτλο «Παραμύθια από χρυσάφι», όπου τα παιδιά εισάγονται ευχάριστα στον μουσειακό χώρο μέσα από παιχνίδια, διαγωνισμό σχεδίου και κυνήγι θησαυρού.
 
Τα προγράμματα διεξάγονται και στην αγγλική γλώσσα, για σχολικές ομάδες από αγγλόφωνα σχολεία.
Ημέρες διεξαγωγής: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, 9:00-14:00.
Για σχολικές ομάδες από την περιφέρεια, παρέχεται η δυνατότητα υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τα σαββατοκύριακα, κατόπιν συνεννόησης.

Πληροφορίες
Τηλ.: 210 9221044, 210 9242360.
Δικτυακός τόπος: www.lalaounis-jewelrymuseum.gr/gr/education.asp