Πήλινα χρωματιστά πρόσωπα να ξεπροβάλλουν από το χώμα μετά από περισσότερα από 2000 χρόνια. Αυτή είναι η χαρακτηριστικότερη εικόνα από τις ανασκαφές στους λάκκους του Πήλινου Στρατού στο Σιάν της Κίνας. Ταυτόχρονα με τη χαρά των αρχαιολόγων όμως ξεκινούν τα προβλήματα για τους συντηρητές οι οποίοι βλέπουν τα χρώματα να μαζεύονται και να πέφτουν λίγο μετά την αποκάλυψη των αρχαίων προσώπων.

Το παραπάνω όμως σκηνικό φαίνεται ότι ανήκει πλέον στο παρελθόν, χάρη σε μια γερμανο-κινεζική επιστημονική συνεργασία. Το πρόγραμμα αυτό εμπλέκει τη Βαυαρική Διοίκηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Γερμανορωμαϊκού Κεντρικού Μουσείου του Μάινζ και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της επαρχίας Σαανξί, όπου ανήκει το Σιάν και περιλαμβάνει εκπαίδευση Κινέζων επιστημόνων στη Γερμανία καθώς και την ενίσχυση του Ινστιτούτου στην κατασκευή ειδικού εργαστηρίου συντήρησης. Ξεκινώντας σε ερευνητικό επίπεδο από το 1990, Γερμανοί και Κινέζοι έχουν φτάσει πλέον στο επίπεδο να καταστήσουν δυνατή την αποφυγή της ζημιάς που προξενούνταν στον χρωματισμό των πήλινων αγαλμάτων αμέσως μετά την αποκάλυψή τους. Η μέθοδος επιτρέπει την ειδική «περιποίηση» των ευρημάτων με χημικά καθώς ξεπροβάλλουν από το χώμα και την προστατευτική τους συσκευασία στη συνέχεια, με σκοπό τη σταθεροποίηση του χρώματος. Ήδη το 2004, η γερμανοκινεζική ευρεσιτεχνία βραβεύθηκε με το κινεζικό Εθνικό Βραβείο Προόδου της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, ενώ και στην εφαρμογή της δεν διέψευσε τους επιστήμονες. Μέχρι σήμερα, οκτώ πήλινοι στρατιώτες έχουν προστατευθεί με βάση τη νέα μέθοδο και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

Φαίνεται όμως ότι η γερμανοκινεζική συνεργασία θα έχει ακόμη πολύ μέλλον. Εκτός από τα οφέλη για τους Κινέζους, και οι Γερμανοί βλέπουν να ανοίγονται νέοι δρόμοι στην επιστήμη της συντήρησης καθώς το κάποτε μοναδικό κινέζικο αρχαιολογικό υλικό απαιτεί αντίστοιχα μοναδική μεταχείριση. Έτσι, το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε ερευνητικό επίπεδο και σε άλλα σημαντικά αρχαιολογικά κατάλοιπα του κινέζικου πολιτισμού, όπως το υπόγειο παλάτι του ναού Famen, τις ιδιαίτερες ταφικές τοιχογραφίες σε μνημείο της εποχής των Ανατολικών Χαν αλλά και το τμήμα μεταξωτού σακιδίου που βρέθηκε στο Σιάν ανάμεσα σε πήλινους στρατιώτες και θα βοηθήσει στην κατανόηση της κατασκευής υφασμάτων την εποχή του Πρώτου Αυτοκράτορα (259-210 π.Χ).

Πηγή: China Daily, 9/09/10

Ζ.Ξ.