Για πρώτη φορά το ΥΠΠΟΤ επιχειρεί να βάλει φρένο στην αυθαιρεσία που επικρατεί σε ότι αφορά την καταπάτηση γαιών και την άναρχη δόμηση γύρω από την περιοχή της Κνωσού ορίζοντας εκ νέου τις ζώνες αρχαιολογικής προστασίας και απελευθερώνοντας 3.000 στρέμματα γης. Ποιες όμως είναι οι αλλαγές;

2.500 στρέμματα, ευκρινώς και λεπτομερώς οριοθετημένα, εντάσσονται πλέον στις Ζώνες Αρχαιολογικής Προστασίας Α΄ και Β΄. Στη Ζώνη Α΄ της Κνωσού, όπου δεν επιτρέπεται δόμηση, παραμένουν οι τέσσερις οικισμοί που υπάρχουν στην περιοχή από το 1923 (Μακρύ Τείχος, Μπουγάδα Μετόχι, Φορτέτσα και Αγία Ειρήνη), απολύτως οριοθετημένοι ώστε να μην επεκταθούν. Σε ό,τι αφορά τα περίπου 700 αυθαίρετα οικήματα που βρίσκονται κυρίως εντός της Ζώνης Β΄ και πλησίον του οικισμού Φορτέτσα, παραμένουν παράνομα. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ηρακλείου διαπραγματευόταν την αποδέσμευση 5.500 στρεμάτων.

Εκτός από τα ανάκτορα, μέχρι σήμερα δεν έχει ανασκαφεί τίποτε άλλο στην ευρύτερη περιοχή της Κνωσού όπου βρίσκονται τεράστια μινωική πόλη και νεκροταφεία.

Πηγή: Το Βήμα, 27/08/10