Κατάλοιπα σημαντικής οικιστικής εγκατάστασης ήρθαν στο φως στην Όαση Χάργκα της Αιγύπτου, 200 χλμ. Δ. του Λούξορ, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση. Τα ερείπια εντοπίστηκαν στην περιοχή Umm El-Mawagir, σε μια στρατηγική θέση του εμπορικού δρόμου που συνέδεε στην αρχαιότητα την Κοιλάδα του Νείλου με τη Δύση και το Νότο και επηρέαζε οικονομικά και πολιτιστικά περιοχές όπως το Νταρφούρ του ΒΔ Σουδάν.

Τα αρχαιότερα ορατά τμήματα της εγκατάστασης χρονολογούνται στη Δεύτερη Ενδιάμεση φαραωνική περίοδο (1650-1550 π.Χ.) ενώ, σύμφωνα με την έρευνα, η θέση θα πρέπει να χρησιμοποιούνταν ήδη από το Μέσο Βασίλειο (2134-1569 π.Χ.) και να είχε χρονολογική συνέχεια μέχρι και τις αρχές του Νέου Βασιλείου (1786-1665 π.Χ.). Πρόκειται λοιπόν για την αρχαιότερη θέση παρόμοιου χαρακτήρα στην περιοχή. Ο χώρος έχει διαστάσεις 1χλμ Χ 250 μ. και σώζει εκτεταμένα κατάλοιπα βιοτεχνικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με το διευθυντή των ανασκαφών John Coleman Darnell, τα ερείπια περιλαμβάνουν μεγάλες κατασκευές από ωμοπλίνθους, με αρχιτεκτονικά παράλληλα σε διάφορες θέσεις της Κοιλάδας του Νείλου. Άλλα κατάλοιπα φαίνεται ότι είχαν το χαρακτήρα σκοπιάς. Σημαντική επίσης κρίνεται η αποκάλυψη συγκροτήματος κατασκευών για την παρασκευή ψωμιού όπου βρέθηκαν ακόμη και αγγειοπλαστικοί τροχοί όπου κατασκευάζονταν οι μήτρες (φόρμες) για τη ζύμη. Το πλήθος υλικού που βρέθηκε στους αποθέτες εξωτερικά του αρχαίου αυτού αρτοποιείου μαρτυρεί μάλιστα ότι οι ποσότητες ψωμιού που παράγονταν ήταν αρκετές για την τροφή ενός ολόκληρου στρατεύματος!

Η έρευνα πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος Theban Desert Road Survey από αμερικανική ομάδα του Πανεπιστημίου του Yale ενώ συμμετέχουν και Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι.

Πηγή: Heritage Key, 25/08/10

Ζ.Ξ.