Πολύ πριν αρχίσουν οι εργασίες για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος της Στοάς Χιρς, στην καρδιά της εμπορικής Θεσσαλονίκης, γνωρίζαμε ότι διασώζεται ένα κομμάτι από την ιστορία της πόλης. Eκτός από την αρχιτεκτονική της αξία, η Στοά Χιρς είναι ένας αόρατος δεσμός με το εβραϊκό παρελθόν της πόλης, καθώς το όνομά της παραπέμπει στον εβραϊκής καταγωγής Γερμανό βαρώνο με την πληθωρική φιλανθρωπική δράση στη Θεσσαλονίκη του 19ου αιώνα, ενώ το κτίριο ανήκει στην Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης.
Αλλά μόνο όταν άρχισαν οι εργασίες και η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τμήμα του τείχους των παλαιοχριστιανικών χρόνων έγινε αντιληπτό ότι η Στοά Χιρς είναι ένα μωσαϊκό διαφορετικών ιστορικών περιόδων της Θεσσαλονίκης, ένα μωσαϊκό που μας πηγαίνει από τον 4ο αιώνα π. Χ. μέχρι το σήμερα, το οποίο, ευτυχώς, παραδίδεται αναβαπτισμένο στις επόμενες γενιές και χωρίς σημαντικές απώλειες, αφού στις νέες εμπορικές χρήσεις της στοάς ενσωματώθηκαν αρμονικά τα σπουδαία ευρήματα των αρχαιολόγων της 16ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, το τείχος αναδεικνύεται μέσα σε στεγανοποιημένο χώρο με γυάλινη οροφή και αποτελεί μέρος ενός από τα δύο τείχη της πόλης, αυτού που συνδέεται με την παραθαλάσσια οχύρωση της Θεσσαλονίκης κατά τα παλαιοχριστιανικά χρόνια – πριν από το τέλος του 4ου αιώνα π.Χ.

Πηγή: Καθημερινή, Δ. Ρηγόπουλου, 19/8/10