Μεγάλες εκπλήξεις έκρυβε για την ομάδα της δρος Jocelyn Gohary η μελέτη μιας ομάδας διακοσμημένων ογκολίθων της εποχής του αιρετικού φαραώ Ακενατόν (3ο τέταρτο 14ου αι. π.Χ.) που φυλάσσονταν σε αρχαιολογική αποθήκη στο Λούξορ της Αιγύπτου, καθώς αρκετές από τις παραστάσεις έσωζαν ίχνη χρώματος.

Οι ογκόλιθοι ανήκουν στην ειδική κατηγορία των ταλατάτ, που χρησιμοποιήθηκε μόνο κατά την εποχή του Ακενατόν. Με μικρό σχετικά μέγεθος – όλα είχαν διαστάσεις 55 Χ 25 Χ 25 εκ.- , τα ταλατάτ επέτρεπαν την ευκολότερη μετακίνηση και επεξεργασία. Αυξανόταν έτσι η ταχύτητα της οικοδομικής δραστηριότητας του Ακενατόν, απαραίτητης καθώς οι θρησκευτική του μεταρρύθμιση – με κέντρο τη λατρεία του ηλιακού δίσκου Ατόν – καθιστούσε επιτακτική την ανάγκη κατασκευής νέων λατρευτικών κέντρων. Όπως είναι γνωστό όμως, η ιδεολογία του Ακενατόν έπαψε να ασκείται λίγο μετά τον θάνατό του. Μόλις 17 χρόνια μετά την εδραίωσή της λατρείας του Ατόν, η Αίγυπτος επανήλθε στο παραδοσιακό θρησκευτικό της σύστημα, ενώ τα ταλατάτ από τα κατεστραμμένα μνημεία του Ακενατόν χρησιμοποιούνταν ως οικοδομικό υλικό σε μέρη που δεν φαίνονταν, σε νέα μνημειακά κτίσματα. Τα ανάγλυφα που έφεραν στην επιφάνειά τους, κομμάτια σε ένα τεράστιο παζλ με απεικονίσεις του Ακενατόν, κακοποιήθηκαν και, όπως και τα περισσότερα αιγυπτιακά ανάγλυφα, έχασαν το χρώμα που τα σκέπαζε. Καθώς τα χρώματα είχαν συμβολική σημασία για τους Αιγυπτίους,μαζί με τους χρωματισμούς χάθηκαν και πληροφορίες ανεκτίμητες για την κατανόηση του αινιγματικού συμβολισμού της εποχής του Ακενατόν. Η εύρεση χρώματος στα ταλατάτ που εξετάζει η δρ  Gohary λοιπόν θεωρείται τομή στη μελέτη της εποχής του αιρετικού φαραώ.

Η μεγαλύτερη έκπληξη που περίμενε τη δρα Gohary ήταν η ίδια η παράσταση του ηλιακού δίσκου που παρουσιαζόταν τυπικά με ακτίνες στο κάτω μέρος του. Για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ότι οι ακτίνες αυτές χρωματίζονταν με διαφορετικό τρόπο – άλλοτε κίτρινες και άλλοτε κόκκινες – προκαλώντας απορία για τα κρυμμένα μυστικά της λατρείας του Ατόν. Απεικονίζονταν άραγε οι διαφορετικές φάσεις του ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας; Κι αν ναι, πόσο αλλάζει αυτό το νόημα των λατρευτικών πρακτικών που εμφανίζονται κάτω από τις ακτίνες;
Οι αρχαιολόγοι θα συνεχίσουν να αναζητούν μια εξήγηση όσο θα μελετούν τα σπάνια αυτά τεκμήρια μιας λατρείας που χάνεται στο μακρινό παρελθόν.

Πηγή:Heritage Key, 09/08/10

Ζ.Ξ.