Συμβολικά διακοσμημένο ταφικό κτίσμα που χρονολογείται μεταξύ 6ου και 5ου αι. π.Χ. επανεντόπισαν Σύριοι αρχαιολόγοι στη θέση Αμρίτ, στην πόλη Ταρτούς της Συρίας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Αρχαιολογικών Ανασκαφών και Ερευνών Michel Maqdisi, το κτίσμα χαρακτηρίζεται από πρόσοψη με δύο εισόδους σε ύψος 2 μ. Στην ανατολική της όψη η πρόσοψη φέρει ανάγλυφες διακοσμήσεις με σύμβολα, παράλληλα των οποίων απαντώνται σε Φοινικικές επιτύμβιες στήλες του 1000 π.Χ.
Το κτίσμα ήταν γνωστό στον Ernest Renan, περιηγητή του 19ου αι, ο οποίος το ανέφερε το 1860 στο βιβλίο του “The Phoenician Mission“, σε σχέση με τα ταφικά έθιμα των Φοινίκων. Η θέση του, σε άμεση γειτνίαση με άλλα Φοινικικά νεκροταφεία, ρίχνει περισσότερο φως στον χαρακτήρα του. Ο σημερινός επανεντοπισμός του μνημείου λοιπόν θέτει τις βάσεις για περαιτέρω έρευνα με σκοπό τη βαθύτερη κατανόηση των Φοινικικών ταφικών πρακτικών.

Την ίδια στιγμή, ανασκαφές στο χωριό al-Ghariya της Ν. Συρίας έφεραν στο φώς οκτώ τάφους της Μέσης Εποχής του Χαλκού. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Mohammad al-Ishat, ορισμένοι από τους τάφους έχουν τέτοιες διαστάσεις που επιτρέπουν την υπόθεση ότι στέγασαν ομαδικές ταφές.

Πηγή: Global Arab Network, 08/08/10

Ζ.Ξ.